Mina usun, et paljud noored tunnevad samamoodi nagu mina. Noor hing ei püsi paigal. Oma õhtut sisustades arvestavad vähesed noored sinna sisse ka igava värsivormis suurteose lugemise.

Ma muidugi ei püüa väita, et inimesed ei peaks lugema — kui me ei loeks, oleks meie elu tunduvalt vaesem. Lugemine annab võimaluse minna fantaasiamaailma ja unustada kõik muu. See lubab meil unistada kõigest, mis väljub ka reaalsuse piiridest. Aga seda unistavat tunnet ei ole võimalik kogeda raamatuga, mis ei paku sulle huvi või mis on sisult ahistav ja eemaletõukav. Näiteks mulle isiklikult tekitas õõvastust Dostojevski romaan “Kuritöö ja karistus”. Üksikasjalik kirjeldus, kuidas mees tapab  kirvega kaks naist, on piisavalt eemaletõukav teema, et mitte seda raamatut kätte võtta. Teistel ei pruugi olla selle raamatu vastu taolist tunnet. See on minu isiklik arvamus. Kuid igal inimesel on eelistused. Mida siis teha? Lugema ju peaks!?

Usun, et tean lahendust.Ja tegelikult see polegi nii raske. Muidugi on koolis teatud materjal, mis tuleb läbida ja mis on kohustuslik.Nagu Vana-Kreeka ajalugu, romantism, Shakespeare, Tammsaare ning muud sellised teemad. Loomulikult me peame selle kohta ka raamatuid lugema, aga kas kõik peavad just samu raamatuid lugema või just samalt kirjanikult? Ma arvan, et võiks anda inimesele, kes käib juba keskkoolis, võimaluse näidata oma otsustusvõimet ja arendada küpse valiku tegemise oskust. Õpetaja võiks anda, kas stiili või kirjaniku ja noored võiksid sealt alt valida ise raamatu, mis neile kõige rohkem huvi pakub. Nii saab õpetaja hinnata õpilase küpsust ja vestlusoskust. See annab noorele võimaluse lugemisest rõõmu tunda.

Kuigi ei saa muuta meie koolisüsteemi, saab muuta noorte suhtumist lugemisse ja selles peituvatesse saladustesse ning seiklustesse. Soovin jõudu õpetajatele, kes toetavad noorte lugemissoovi loovalt ja haaravad kinni igast võimalusest, mis seda soodustab.

__________________

Hakka rahvaajakirjanikuks!

Et saada rahvaajakirjanikuks, registreeru siin. Registreerunud kaastöötajad saavad preemiaid. Registreerimata kaastööd on teretulnud siia või rahvahaal@delfi.ee.

Toimetaja vaatab saabunud info läbi, vajadusel täpsustab, paremad palad ilmuvad Delfis.