Ma olen ise suur loomasõber ja pean ka ise kassi, aga teatud piirist alates muutub armas loom lihtsalt parasiidiks. Usun, et ka kõige veendunumad loomakaitsjad ja -sõbrad hakkaksid lõkse üles seadma, kui nad hakkavad näiteks oma imiku hällist rotipabulaid leidma või kui neile vihane rott näkku kinni hüppaks keldris. Mõlemad juhtumid dokumenteeritud mu sõprusringkonnas.

Minul on probleem hulkuvate kasside ja lindudega. Meil on muidu hästitoimiv korteriühistu ja igas trepikojas on ka sildid üleval, et hulkuvate loomade ja lindude toitmine keelatud. Aga ikka leidub paar mammit, kes arvavad, et nad kohe peavad oma kalapäid ja muid rappeid näiteks aknast välja viskama, sest kiisud ja linnud surevad muidu nälga. Sellest kombest võõrutati meie trepikoja mammi ära, kes oma rappeid täpselt kõnniteele viskas (teised viskavad maja taha puude ja muruplatsile, mitte autode ja kõnnitee poole), lahti, kui ühistu esimees peotäie kalasisikonnaga vastu pead sai. Jah, teie naerate, aga mõtelge nüüd ometi.

Nüüd on mammid moodustanud ühisrinde ja käivad oma kalapäid ja vorsti prügimaja juurde panemas. Teisel maja otsal on ükskõik, aga prügimaja on just meie trepikoja ees ja meie korter on kolmandal korrusel, nii et võite ise ette kujutada, kui tore on hommikuti selle peale ärgata, et varesed jagavad kiseldes mingit raibet, kajakad röögivad või et on kevad ja terve prügimaja katus on paksuks toidetud hulkuvaid kasse täis, kes kõik korraga ja suure rõõmuga pulmitavad. Või kui tore on terve kevad ja varasuvi tuvipesi ja -mune prügikotti toppida, sest need arutud olendid ei saa aru ka, et ma neil pesad ära lõhun ja munad minema viskan, teevad aga muudkui uued. Kassist pole mul peaaegu mingit tolku, sest ta on pisike ja kardab vareseid rohkem kui nemad teda.

Ning ei, tüüpkommentaarid, et a) kannata ära, b) koli ära, kui ei kannata ja c) hangi endale elu ei päde siinkohal, sest korter mulle muidu meeldib.

Peaks ju olema ometi võimalik kuhugi pöörduda? Kuskile avaldus teha? Ma ei tea. Olete te sarnase probleemiga silmitsi seisnud? Praegu just kaks kassi kaklevad akna all häälekalt ja ma tahaks nad lillepotiga oimetuks virutada.