Merepäevadel kõlab festivali avakontserdi tarbeks kokku pandud Eesti esimene elektroonne hübriid-sümfooniaorkester koos bändiga. Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester ehk Ü-ENSO loodi 1995. aastal dirigent Jüri-Ruut Kanguri poolt üleriigilise keelpillimängijate Haapsalu suvekursuse orkestriks. Alates 2000. aastast on orkester andnud kontserte ka väljaspool kursuste aega ning esinenud paljudel esindusüritustel üle Eesti ning ka välismaal.

Orkestri liikmete hulgas on nii Eesti Muusikaakadeemia tudengeid kui ka muusikakoolide õpilasi kõikjalt Eestis. Ü-ENSO on osalenud rahvusvahelistes koostööprojektides, teinud koostööd Eesti Kontserdi ja Tallinna Filharmooniaga, samuti paljude tippsolistide-, kooride- ja külalisdirigentidega. Korduvalt on orkestrit juhatanud maestro Eri Klas.lektrooniliselt viiulitel, digiklarnetitel, tšellodel jne.

Elektropopi viljeleva ansambli HU? loomingu taga on Hannaliisa "HU" Uusma, Bert "On Beats" Prikenfeld ja Leslie "Da Bass" Laasner. ÜENSO on oma tegevuse jooksul proovinud ka enne elektroonse muusikaalaseid katsetusi väga erinevaid muusikastiile. Läbi on käidud lisaks klassikale nii popmuusika, hard rock, blues, jazz - ehk praktiliselt kogu kergemuusikaspekter. Kontserdil kuuleb HU? originaalmuusika kõigilt nende seni väljaantud neljalt plaadilt.

Juba reede päeval kell 12.30 tervitatakse aga Vanasadama Admiraliteedi basseinis pidulikult selle aasta merepäevade üht väärikamat väliskülalist – 46 meetri pikkust imekena purjelaeva "Tre Kronor". Laeva näol on tegemist 2005. aastal taastatud, Rootsis 1857. aastal ehitatud ajaloolise laeva Gladan täpse koopiaga, mis oli ka esimeste Tallinna Merepäevade üks aukülalisi aastal 2008. Tre Kronor jääb kõigile külalistele avatuks Admiraliteedi basseinis merepäevade lõpuni.

Reedel kell 13.00 alustab Tallinna lahel, Lennusadama ja Patarei vangla esisel alal ka kolm päeva kestev rahvusvaheline purjeregatt Tallinn Race, mis merepäevade raames toimub juba viiendat korda. Erinevalt tavapärastest purjeregattidest peetakse Tallinn Race kaldale väga lähedal ja on seetõttu pealtvaatajatele hästi jälgitav. Põnevat kaasaelamist pakuvad reedest pühapäevani noortepaadid Optimist ja RS Feva, kiired katamaraanid F18, skiffid 29er ja olümpiaklass 49er. Käesoleval aastal on Tallinn Race teist aastat järjest Soome 49er Grand Prix sarja osavõistluseks. 49ereid on starti oodata üle 15 paatkonna.

Reedese päeva lõpetab Vanasadama laval õhtuse Merejazzi kontserdiga Surinami-Hollandi juurtega multiinstrumentalistist laulja ja helilooja Gianna Tam. Gianna sattus muusikasse tänu kasuisale, tuntud Hollandi trummarile Lucas van Merwijkile ning tänu arvukatele tuuridele, erinevatele kontsertpaikadele, raadiole ja televisioonile ning rahvusvahelistele esinemistele sai Gianna juba üsna varases nooruses tundma tõelise muusiku elu. Hiljem juba Amsterdami konservatooriumis õppides avastas Gianna endas ka laulukirjutaja ande. Gianna Tam´i debüütalbum "Make Me Smile" on pisut soulilik, aga ka rokilik ja funkilik, kuid kokkuvõttes siiski äärmiselt tundlik.