Telekanalis PBS näidatud dokumentaalfilmis anti ülevaade rühmituse tegevusest, kes on enda väitel võtnud alates Iraanist Iraaki tungimisest kolm aastat tagasi enda kontrolli alla üheksa küla.

Üks kurdi tipp-poliitikuid, doktor Barham Salih, kes elas aprillis üle atentaadikatse, kinnitab, et külades tegutseb 70-80 võitlejat.

“Need al Qaeda liikmed ei ole kurdi rahvusest,” kinnitas Salih, kes on Kurdistani Patriootliku Liidu (PUK) kontrolli all oleva piirkonna Kurdi regionaalvalitsuse peaminister.

Filmi autoriks on Briti režissöör Gwynne Roberts, kes on teinud piirkonnas tööd üle kahekümne aasta.

Al Qaedaga seotud rühmitus Ansar al Islam on osalenud mitmes tulevahetuses PUK-i võitlejatega ning levitab Robertsi väitel “terrorit kogu Kurdistanis”.

PUK-i poolt vahistatud Iraagi luureagent ütles Suleimaniyeh’ vanglas tehtud intervjuus, et ta saadeti Bagdadist ülesandega võtta ühendust kõrge Iraagi salateenistuse liikmega, kes teeb koostööd Ansar al Islamiga.

USA Iraagi-vastase sõjategevuse pooldajad püüavad leida tõendeid Saddam Husseini sidemetest Osama bin Ladeni terrorivõrgustikuga al Qaeda, mida peetakse vastutavaks 11. septembri terrorirünnakute eest.

USA president George W. Bush, kes on nimetanud Iraaki “kurjuse telje” riigiks, ütles sel nädalal, et ta kasutab Saddami kukutamiseks kõiki võimalikke vahendeid.

Iraagi ülejooksikute väitel külastasid al Qaeda juhid, teiste seas Osama bin Laden, 1990. aastatel Iraaki ning rühmituse võitlejad said Iraagi laagrites väljaõppe keemilise ja bioloogilise relvastuse kasutamiseks.