Ühispanga avalike suhete juht Eero Raun lahkus kiiresti, et mitte helpida panga kahjumist ja mahamüümisest keedetud suppi. Hansapanga juhid näisid olevat sündmuste käigust vähem informeeritud, kuna jätkasid kaunis kangekaelselt Taupomasis Bankase (Leedu Hoiupank) erastamist. Nüüd on Leedu riik erastamistehingu üles öelnud — samuti monopoliohu kartuses. Kas riiklik pank parem on, ise teavad.

Usutavasti on SEB ja Swedbank juba terve Baltimaade paketi kokku pannud, mitte ei mõtle alles nüüd, mida peale hakata enda valdusse langenud Unibanka, Hansabanka, Vilniaus Bankase, Hansabankase ja muu kontserni kuuluvaga.

Pankade ühinemise vahetu mõju Eestile on Ühispanga müükipanek, sest muidu on absoluutse pangandusmonopoli teke vältimatu. Eesti Pank ütles juba eile ennelõunal, et tema monopoli teket lubada ei saa. Teinekord aeglase reageerimise pärast hurjutatud keskpank suutis püsida tormiliselt arenevate sündmuste eesliinil. Üle 83protsendilise turuosaga mammutpank ei vastaks kindlasti ettekujutusele konkurentsist. Kannataksid kliendid — hoiustajad, laenuvõtjad, arveldajad. Kuigi jah, kui kuidagi pääseks niisuguse panga aktsionäriks, oleks vist muretu põli kindlustatud.

Põhimõtteliselt võiks minna müüki ka Hansapank. Ometi on see väheusutav. Kaaludes emmast-kummast loobumist, käituvad SEBi ja Swedbanki ühendjõud kui tüüpilised finantsinvestorid. Kas loobuda kallist ja tulutoovast aktsiast nagu Hansa või vabaneda odavast aktsiast nagu Ühis, mis pole omanikele seni kasu toonud?

Hansapanga müügist saaks muidugi rohkem raha, sest isegi viimase, kõige kallima Hansapanga aktsiaemissiooni ostis Swedbank 100 krooniga aktsia. Hansapanga aktsia eilne sulgemishind oli 144 krooni. Seevastu SEB ostis Ühispanga aktsiad kokku hinnaga 38 krooni, mis on tänast seisu arvestades selgelt üle hinnatud. Ühispank maadleb ikka veel halbade laenudega. Aegade algusest peale on Ühispank teeninud kokku ca 100 miljonit krooni. Ratsionaalne, pikema perspektiiviga investor jätab endale tõenäoliselt Hansapanga ja paneb Ühispanga müüki.

Kes ostab Ühispanga? Sampo või Nordea, kes on Eestis kohal ja soovivad oma turuosa suurendada? Nordea korraldab praegu meedias suurejoonelist imagoreklaami kampaaniat. Juhus? Või ostab Ühispanga mõni uustulnuk, nagu Svenska Handelsbanken, pikaajaline kiibitser Eesti pangandusmaastikul? Handelsbanken on asepresident Bo Kragh suu läbi deklareerinud, et nende panka huvitab ainult 100% juba tegutsevast Eesti kommertspangast. Ühispank oleks just kak raz. Omaaegse Eesti Panga asepresidendina on Bo Kragh pealegi Eesti asjadega hästi kursis.