Kaks aastat tagasi tehtud valuline otsus tõukus sellest, et tung peole on viimaste pidudega kasvanud ning paljud rühmad koosnevad väga erinevas vanuses tantsijatest. Nii on juba rühmade sees ebaühtlused, rühmaliikidest rääkimata.

Ammase artiklis oli juttu vaid vanusepiiri ületavatest tantsijatest, kuid paljudes rühmades tantsivad ka need, kes on enamikest tantsulistest palju nooremad.

Otsuse seada liigiti vanusepiirangud tegi Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi (ERRS) mentornõukoda, kuhu kuuluvad  väga suurte kogemustega tantsuvaldkonna spetsialistid: tantsuõpetajad, tantsupidude üldjuhid ja lavastajad (teiste seas Kadri Tiis, Ülo Luht, Ilma Adamson, Angela Arraste ja Maie Orav, kokku 22 mentorit). 

Muuhulgas kinnitab seesama mentornõukoda ka iga tantsupeo kunstilise toimkonna ja kinnitab repertuaari.

Taustainfona tuleb selgitada, et tantsupeol määratletakse laste liigid kooliklasside alusel, näiteks 3.-4. klasside ja 5.-6. klasside tantsurühmad. Täiskasvanud kollektiivid on määratletud A, B, C ja D rühmadeks.

A-rühmad on valikrühmad ehk suurte kogemuste ja väga kõrge kunstilise tasemega esindusrühmad, B rühmad on täiskasvanud, C rühmad on noored (keskkool ja ülikool) ning D rühmad on seeniorid.

Erinevate liikide vanuselise määratlemise eesmärk oli aidata rühmadel valida enda koosseisule sobiv kava, mida tantsupeoks harjutada. See sobivus ei eelda mitte ainult tehnilist ja füüsilist keerukust, vaid ka eakohasust tantsude sisus.

Otsust tehes lisati ka, et need sünniaastate määratlused on mõeldud osalejatele orientiirina, mitte vanusepiirina. Ning nii see ongi - keegi ei jää tegelikult peolt vanuse tõttu välja! Määravaks saavad siiski oskused ning loomulikult ka sõela tihedus erinevates liikides. Seda ütles ajakirjanikule ka artiklis sõna saanud tantsupeo kunstiline juht Maido Saar.

Kuna tantsupeole on juba aastaid olnud väga suur konkurents, siis tegi ERRS-i mentornõukoda valdkonna üldise arengu huvides ka mitmeid teisi olulisi otsuseid. Nii loodi täiskasvanud algajate segarühma liik B2. See samm avab tantsupeol osalemise võimalused uutele täiskasvanutest tulijatele ning samuti aitab ehk pisut leevendada olukorda naisrühmade suure konkurentsi osas.

Samal eesmärgil on naisrühmadel võimalik selgeks õppida soovi korral võimlemisrühmade kava. Seda on naisrühmad tänaseks ka teinud, kuna võimlemisrühmade liigis on konkurents väiksem.

Tantsupidude ajaloos pole olnud ühtegi pidu, kus korraldajad oleksid saanud läbi ilma ühe või teise piirangu või paratamatu valikuta. Nii on tulnud teha kompromisse peoplatsi tehniliste võimaluste, rahakoti või konkursi tõttu.

Kõik need valusad valikud on tehtud selleks, et tantsupeo etendus pakuks osalemisrõõmu ja väljakutset osalejatele ning naudingut publikule.