See oli sel nädalal juba teine terrorirünnak Ühendriikidega ajalooliselt tihedaid sidemeid omanud araabiamaadele. Esmaspäeval hukkus Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis enesetapurünnakutes 34 inimest.

Casablanca terrorirünnakute sihtmärkide seas olid juudi keskus ja hispaania klubi.

“Täna öösel tabas Casablancat rahvusvaheline terrorism,” ütles Maroko siseminister Al Mustapha Sahel telekanalile 2M.

Toimus viis plahvatust, kuni kümme hukkunut võisid olla suitsiidivõitlejad. Mõned terroristid kasutasid autopomme, rääkis ta uudisteagentuurile MAP.

Plahvatused toimusid kella kümne paiku reede õhtul (Eesti aja järgi 01.00 laupäeval). Esialgu jäi segaseks, mitu plahvatust oli ja milliseid sihtmärke rünnati.

Casablancas kärgatasid pommid mõned tunnid pärast seda, kui USA president George W. Bush oli hoiatanud, et “terroristid on lahti”, ja maailmas levisid terrorihoiatused.

“See on kindlasti paljudele äratussignaaliks, et sõda terrorismi vastu jätkub,” ütles Bush ajakirjanikele.

Nagu Ar-Riyadi plahvatuste puhul, kahtlustati ka nüüd peamiselt al Qaedat.

Ar-Riyadi plahvatused olid esimene suurem rünnak USA ja lääneriikide huvide vastu pärast seda, kui Ühendriikide juhitud Iraagi sõda märtsis algas. Egiptuse president Hosni Mubarak hoiatas tookord, et Iraagi sõda sünnitab “sada uut binladenit”.

Rünnakud kannavad “rahvusvahelise terrorismi tundemärke” ütles Sahel, osutades terroriakti heale kooskõlastatusele, mis on varem iseloomustanud al Qaeda tegevust. Ministri sõnul on plahvatustega seoses vahistatud kolm marokolast, keda kuulatakse üle. Nende seas oli üks haavatu, keda kahtlustatakse suitsiidirünnaku katses.

Saheli sõnul ründasid enesetapusissid Hotel Safiri Casablanca vanalinnas, juudi kogukonna keskust, vana juudi surnuaeda ja Casa de Espana klubi.

Kohalike ajakirjanike andmeil oli enamus ohvreid hispaania klubist, kus käis palju diplomaate ja ärimehi. Pealtnägijate sõnul lõikasid ründajad klubi uksehoidjal kõri läbi ja vähemalt üks noor terrorist õhkis end vööle kinnitatud granaatidega.

MAP ütles, et kolm plahvatust põhjustasid autopommid.

Pealtnägijad lugesid Hotel Safiri juures kokku kaheksa hukkunut.

Hispaania diplomaadid väitsid, et üks plahvatustest tabas kas Ühendriikide konsuli kontorit või residentsi. Washingtoni välisministeeriumi esindaja kinnitusel USA valitsusasutused kannatada ei saanud.

Viimastel päevadel on USA ja Suurbritannia hoiatanud võimalike rünnakute eest Kenyas ja teistes Aafrika riikides, kuid mitte Marokos. See paistab viitavat, et Maroko valimine rünnakuobjektiks tuli lääne luurele üllatusena.