Mis on tänavuse "Jõulutunneli" teema?

Seekord võiks juttude pearõhu kokku võtta sõnaga lähisuhted. Saate heategevuslik pool on suunatud Eesti Naiste Varjupaikade Liidu kaudu üheksale varjupaigale, kus naised ja lapsed leiavad vägivalla eest pelgupaiga. Varjupaigad pakuvad nii ajutist elukohta kui ka psühholoogilist ja juriidilist nõustamist, täiesti praktilisi juhiseid ametnikega suhtlemisel ja tuge, et perevägivalla ohvrid juhtunus ise selgust saaks ning väljapääsu leiaks.

Tegemist on nö kodanikualgatustega, kes on seni saanud raha praeguseks kokku kuivanud hasartmängumaksust, kuid saavad ka kohalikelt omavalitsustelt ja muidugi erinevate projektitoetuste kaudu.

Kuidas just sellise teemani jõuti?

Sel keerulisel ja vaesel aastal on kindlasti palju suuremaid või väiksemaid algatusi ja ettevõtmisi, kus soovide täitumine on jäänud raha- või tööpuudusel toppama. Me mõtlesime, et aastal, mil inimestel on rohkem aega koduste asjade jaoks, on aega mõelda ka igapäevaste suhete
üle peres ja panna tähele, kuidas elavad meie lähedased ja sõbrad.

Sel aastal on meediasse ikka tõusnud perevägivald, mida mõni ekspert seostab majanduslangusega ja nii mõtlesime, et "Jõulutunnel" aitab oma moel inimesi paremale mõistmisele, kust algab perevägivald, mis on normaalne vaidlusviis ja mis on teist osapoolt ruineeriv tüli. Inimsuhted on keerulised ja igas seoses ainukordsed, kuid ehk suudame anda ka vastuseid ja lahendusi.

Mis on "Jõulutunneli" fenomen? Et olete eetris sündmusevaesel ajal, mil inimesed tavapärasemast härdamad? Või mured on need, mis inimese südame äratavad?
Kui rääkida heategevusest, siis loodan, et iga inimene on hea ikka ühtmoodi, mitte vaid hetketi. Selleks, et ise sekkuda, tuleb abivajaja ära tunda ja leida tõuge. Meie pakume jõulupühal võimaluse.

Heategevuslikke üritusi sünnib meie ümber iga päev, olenemata pühadest või aastaajast. Kõik heategevuseks suunatud kampaaniad, oksjonid, kontserdid, korjandused tegelikult toetavad üksteist, olgu sihiks rängalt haiged lapsed, kodutud koerad, lennikupilet poja juurde või tuleroaks langenud kodumaja.

Milline on teie jaoks olnud seni kõige edukam "Jõulutunnel"?

See viimatine on eelmisest alati õnnestunum.

Kas edu saab mõõta vaid rahas?
Ei. Mulle isiklikult tundub, et meil on saates olnud päris häid intervjuusid ja kohtumisi. Ja ma olen alati pisut segaduses, kui saatele öeldud tagasiside algab sõnadega: "Kas pole tore summa!". Ma loodan, et ka vaatajaid on see saade aidanud. Aga seda ei saa mõõta.

Kas mõni teema või inimene, kellest olete rääkinud, on teile kuidagi eriliselt korda läinud?
Neli aastat tagasi oli saate peateemaks vähihaigete laste ravi. Hinge läks see isiklikel põhjustel.

Saade, mis rääkis vähihaigetest lastest, muutis paljude televaatajate silma niiskeks. Kas  lastest, laste tervisest ja muredest peaks rääkima veelgi enam?
Peaks küll, aga mitte ainult. Peamiselt põhjusel, et kui analüüsida lugejate reaktsioone lugudele tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi toimimisest ja rahastamisest, inimeste haigustest, on süüdistustes liiga palju asjatundmatust. Teadmatus on ohtlik endale ja kulukas ühiskonnale. See on tervisehariduse küsimus ja see on üldiselt kehvavõitu. Võib-olla olen ka ülekohtune, aga olen sugulastest meditsiinitöötajate mõju all ja usun, et oskuslik ravi on mu elu päästnud.

Kas meie ümber on piisavalt headust ja hoolivust?
Head pole kunagi palju. Üks kolleeg tegi eile ootamatu avalduse: inimestel on kergem halba teha, see ei võta sinult midagi ja tugevdab kesta. Hoolimine nõuab ohvrit, paljastab su nõrga poole, teeb sind haavatavaks.

Kuigi masu andis tunda ka eelmisel aastal, koguti mulluses "Jõulutunnelis" ikkagi rekordiliselt 3,4 miljonit krooni. Kas sel aastal võiks tulla veelgi enam?
Me ei ole kunagi ühelegi oma partnerile midagi lubanud. Aasta oli väga paljudele raske. Aasta tagasi tehti Jõulutunnelisse ligi 58 000 kõnet. Neid tegid pered, üksikud, noored ja vanad. Iga kõne taga oli põhjus ja võimalus.

Mida te ootate tänavuselt saatelt?
Ma loodan head meeleolu. Koos saatejuhtide Diana Lorentsi, Katrin Viirpalu, Maina Kärmase ja Margit Kilumetsaga meenutame 10. "Jõulutunnelil" eelmisi saateid. Mul on hea meel, et uhke rodu muusikuid ja lauljaid löövad heategevuses kampa - Marko Matvere, Zetod, Liisi Koikson, Ines, Maria Listra, Hanna-Liina Võsa, Margus Vaher, Rein Rannap, Riho Sibul jpt.

Ma loodan, et on järelemõtlik, kuid kosutav saatepäev.