Arvustajatele saadeti ankeedid, kus tuli igas zhanris ära märkida oma arust kolm parimat, nii et see kõigekõigekõige sai viis punni, veidi kehvem sai kolm ja äramärkimist vajav ühe. Kriitikutekarja tulemused pandi audiitor KPMG Estonia poolt kuidagimoodi kokku ning selgitati nominendid ehk kolm kõvemat igast klassist, 3. märtsil said selgeks ka võitjad. Ankeete ja tulemusi kõrvutades saab võrrelda, kus võidutsesid müüginumbrid ja kommerts ning kus kriitika.

Aasta Meesartisti valimisel panid kriitikud kommertsile julmalt pasunasse. Rivist õnnestus välja lüüa sellised rahva lemmikud nagu Mait Maltis, Üllar Jörberg, Vello Orumets ja Olev Vestmann. Võitis Riho Sibul, kriitikute ülekaalukas favoriit.

Aasta Naisartisti sõelumine osutus üpriski mõttetuks, sest valikut oli vaid viie ühiku jagu. Noh, igatahes peksid arvustajad-karvustajad välja Camille`i ja Anne Veski. Kadi Toom, Hedvig Hanson ja Eda Ines Etti jäid “nominentideks” ning polnud nüüd raske arvata, kes aasta 2000 arvestuses võidab. Punkt kommertsile.

Aasta Ansambli määramisel jäi väike moraalne võit “spetsidele”, sest valik oli väga lai ja lõpuks saavutati mõistlik, kunstikalduvustega kompromiss (Claires Birthday, Dagö, Terminaator), kriitikutel õnnestus elimineerida sellised menukad vokaal-instrumentaalansamblid nagu Anaconda, Caater, Meie Mees, N-Euro, Pepu 2, Push Up, Seelikukütid. Kuid, samas jäid välja ka Bhava, Duubel 7, JMKE, Kosmikud, No Big Silence ja Noorkuu.

Mõned ansamblid, nagu Blacky, Blind, Genialistid, Tuberkuloited, Memoriaalansambel, Van Gogh sattusid lihtsalt kahe tooli vahele. Kui Terminaator oli kommertsi esindaja, Dagö mõlema poole soosik, siis Birthday on siiski rohkem kriitikute kui laiade masside lemmik.

Aasta Uue tulija valimisel jäi asi suuresti ikka kriitikute domineerida, nii palju kui see kitsastes oludes võimalik oli. Olgugi, et müügiarvud surusid välja võimalikud mõnede kriitikute valikud — Kosmikud, Memoriaalansambel- õnnestus kriitikutel välja peksta Anaconda, Pepu 2, Kadi Toomi. Et kahe peremehe koer võib olla näljas, tundsid ilmselt Bhava, Blacky, Duubel 7, Genialistid ja Van Gogh. Esikoht taas Claires Birthdayle ja seega punkt kriitikutele.

Folgi nominentide juures oli kerge ülekaal müügivärgil (Dagö, Johansonid, Untsakad), kuna esitatud oli mitu plaati, mida vähesed olid kuulnud (Aino Merila, Kukulinnu, Sannalise, Tarvastu Vanaisa omad). Välja jäid kriitikute arvatavad lemmikud Triskele, Tulli Lum. Nii et Dagö puhul oli tegu kompromissiga, punkt seega pooleks või mõlemale.

Kus kriitikud sisse said, oli jazz ja blues. Panna Superslinky funkrokkarid jatsubluusi esikolmikusse on ikka kõva saavutus kommertsi poolt. Seda enam, et samal ajal jäid välja Fragile, Kiigelaulukuuik, Agan, Sooäär, Kann, Karras. Jube nöök küll. Noh, Riho Sibula võit on siiski lohutus arvustajatele.

Klassikat, albumikujundust ja videot popkriitikud valida ei saanud. Raadio- ja tantsuhitt määrati arvatavasti mängukordade järgi ja jäi seega diskorite kamarilja otsustada.

Niisiis, kriitiku arvates jäi tema ja müügi võistluses peale… loeme punnid kokku… kriitikute tsunfti tahe, ehk siis 4:3 arvustajate kasuks. Aga mida arvab sellest rahvas, rahakotiga hääletaja?