Sama julgustavalt mõjuvad äsja Töötukassalt tulnud sõnumid — töötuse kasv peatus ja seejärel hakkas tasakesi isegi langema. 6. mai seisuga oli Töötukassas arvel 90 839 inimest, mis tähendab seda, et registreeritud töötute arv vähenes nädalaga tervelt 1449 inimese võrra. Julgustav on ka uute töökohtade pakkumiste arv — tänaseks on neid enam kui 2767, kusjuures valdav osa neist on Eestis.

Järelikult võime üsna kindlalt ütelda, et riik on tegutsenud õigesti. Töötutel on aidatud osaleda koolitustel, käia tööpraktikal, saada tööle palgatoetusega või alustada oma ettevõttega. Tänaseks on riigi abiga saanud tööd üle 5500 inimese, ning prognoositavalt kasvab see arv aasta lõpuks kordades. Need on reaalsed töökohad reaalsetele inimestele, kelle elu on taas järje peale aidatud.

Mitmed eksperdid on meie suureks plussiks pidanud seda, et oleme suutnud riigi rahaasjad korras hoida. See on viinud selleni, et liitumine euroga on käegakatsutavas kauguses, mis omakorda suurendab Eesti riigi usaldust välisinvestorite silmis.

Juba täna on meil tõestuseks näiteid tuua investorite tulekust Eestisse ja uute töökohtade loomisest siia. Olgu üheks näiteks kasvõi Complus Consulting OÜ, mis plaanib luua Tallinnasse rahvusvahelise andmetöötlus- ja klienditeeninduskeskuse ning anda tööd 700 inimesele.

Tööturg taastub aegamööda

Selge on aga ka see, et majanduslanguse jäljed on pikaajalised. Ka maavärina järel pole maastik enam sama kui enne. Nii on muutumas ka majandus ja tööturg.

Kui vaadata uute töökohtade tekke dünaamikat, siis on selge, et on olemas töökohti, mis pole taastunud ning mis Eesti Panga prognoosi kohaselt endises mahus enam ei taastugi. Eeskätt kuuluvad siia ehitusega seotud ametid. Selles sektoris olnud oskustöö liigub ära töötlevasse tööstusesse ja "oskamatu töö" peab läbi vastavate meetmete muutuma uueks oskustööks.

Maailmaturu kosumine võtab veel hulk aega. Seda parem on märgata, et oleme osanud pisikesegi kasvupotentsiaali veidi oma kasuks pöörata. Esmakordselt 17 aasta jooksul oli 2010. aasta veebruaris eksport impordist suurem. Küllap see ongi meie omamaise majanduse kosumise olulisemaks aluseks.

Ülemaailmsed reitinguagentuurid Standard & Poor's ja Fitch on tõstnud Eestile antava hinnangu negatiivselt stabiilsele. Muidugi, varasemalt olime harjunud enamaga, aga praeguses maailmamajanduse olukorras on see suur tunnustus.

Ent olgem siiski realistid ja teadvustagem, et majandus ja veelgi enam tööturg taastuvad väga aeglaselt. Tuleb omandada uued oskused, et osata töötada uue majanduse tingimustes. Ühte võime täna aga ütelda - kindel maa on jalge all, riik on teinud õigeid otsuseid ja abi töö kaotanuile on olnud tulemuslik.