"Olen siin õppinud septembrist alates, ehk siis 3 kuud. Ülikoolis peab käima keskmiselt 3-4 korda nädalas. Meil on kas loengud või seminarid. Lisaks koolitundidele on meil küllalt palju iseseisvat lugemist. Süsteem on siin teistsugune kui Eestis, korraga on üks aine, ning iga 5 nädala tagant on selles aines eksam," räägib Kerli, kes lisab, et eksamisessiooni kui sellist Malmö ülikoolis ei ole.

Kerli käib Rootsis ka rootsi keele kursusel ja vabal ajal külastab erinevate õpilasorganisatsioonide poolt korraldatud meelelahutusüritustel. "Õpilaselu on küllaltki aktiivne," ütleb neiu.

"Mõte välismaale õppima minna tuli algselt sõbrannalt, kes mulle oma plaanidest rääkis. Hakkasin siis iseseisvalt uurima riike ning ülikoole. Lõpuks jäi valik Taani ning Rootsi vahele. Rootsi kasuks otsustasin, sest õpitav ala tundus huvitavam ning ka linn ja olustik tundusid põnevamad," tegi Kerli otsuse Malmö kasuks, kuna linn on huvitav ja seal on palju tegevust. "Samuti küsisin arvamust inimestelt, kes on nendes riikides varem elanud," lisab tütarlaps.

Rootsis Kerli  õppemaksu ei maksa ja see on suur kokkuhoid. "Keskmiseks elamiskuluks kuus loetakse siin tudengile 7300 SEKi ehk kuskil natuke üle 800 euro. Kindlasti saab ka vähemaga hakkama või kulub rohkem, oleneb kuidas end majandad või millise elukoha leiad," räägib Kerli, kes rendib tuba ühes korteris hoolimata ühikate olemasolust, sest tubade rentimine on populaarsem ning enamasti ka odavam. "Oma toa eest maksan mina 3000 SEKi, mis on 340 eurot, aga näiteks ühikakoht maksab 4000 SEKi, mis on 460 eurot."

Põhjuseid välismaal elamiseks ja õppimiseks on mitmeid. "Uus põnev keskkond ja asjad, mida pole varem kogenud. Eriti meeldib mulle see, et Malmö on väga rahvusvaheline, mis tähendab, et siin on võimalus tuttavaks saada inimestega väga erinevatest paikadest, mis annab õppimisele väga palju juurde. Linn on samuti väga ilus. Veel meeldib mulle ülikool ning selle hooned, mis loovad õppimiseks väga head ja rahulikud tingimused," meeldib Kerlile raamatukogu, mis on suur ja kus on koht igale üliõpilasele rahulikult lugemiseks.

"Samas on Rootsi puhul  miinuseks kindlasti elamise kulukus, uute toitudega harjumine, uute kommetega harjumine, kuid see on kindlasti mööduv," räägib Kerli, keda kimbutab ka igatsus kodu ning sõprade järgi.

"Kuna olen ülikoolis õppinud vaid väga lühikest aega, siis ei ole tekkinud veel kindlat ettekujutust, mida tulevikus teen. Vara öelda, elus võib igasuguseid ootamatuid otsuseid ja olukordi ette tulla," ütleb Kerli, kes langetas otsuse välismaal õppimise kasuks kaheteistkümnenda klassi alguses.

"Vaba aeg möödub paljuski sõpradega midagi ette võttes. Alguses oli siiski erinevaid üritusi ja tutvustavaid programme rohkem, nüüd keskenduvad kõik siiski õppimisele. Ikkagi käiakse üksteisel külas või minnakse õhtuti välja," räägib Kerli ja lisab, et meelelahutuse kõrval on ka palju sportimisvõimalusi.

Sõpru on ülikoolis lihtne leida, sest kõik on väga avatud ja sõbralikud. "Kindlasti on erinevatest rahvustest inimestega suhtlemine avardanud mu maailmapilti, üksi elamine muutnud mind iseseisvamaks ja õpetanud erinevatest keerulistes olukordades paremini toime tulema."

"Kui noor on leidnud välismaal ala, mida tahab õppida ja on ka võimalusi minekuks, aga ka kahtlusi, siis mina soovitaksin kindlasti võimalust kasutada, see kogemus annab väga palju juurde. Lisaks ülikooliprogrammile pakub elu võõrsil ka iseseisvust, suhtlemisoskust ja keelepraktikat," julgustab Kerli noori, kes kaaluvad õppida väljaspool Eestit.