Reede õhtul peale tööd sa poest tõenäoliselt enam värsket maksa ei leia. Seda mõnusam on laupäeva hommikul teha väike trett hoopis turule ning seejärel suvilasse või päris maale põgeneda.

(Kui aga õnnestub leida külmutatud maksa ja isu reede õhtul siiski suur on, siis jäta jäätunud kängar täies vaakumpakendis suure potitäie käesooja vee sisse mõneks ajaks hulpima. Peale seda on maksahalgu märksa kergem saagida.)
Ajame maksa vardasse.

Maks punases veinis
Varu:
seamaksa
odavat punast veini
sibulat
küüslauku
Cayenne’i pipart
soola

Lõika maks parajateks sõrmepaksusteks viiludeks ning aseta kausi põhja kiht viile. Raputa peale soola ja Cayenne’i pipart. Kata maksaviilud soovikohase hulga sibulaketaste ning küüslauguseibidega.

Korda sama kihtide trikki, kuni kogu maks kaussi lebama pandud. Vala peale nõnda palju punast veini, et kogu kupatus kaetud oleks ja unusta kausitäis tunnikeseks-paariks.

Maks valges veinis
Varu:
seamaksa
odavat valget veini
sidrunit
värsket tilli
soola

Viiluta maks mõnusateks näpupaksusteks viiludeks ja pane kausi põhja kiht. Raputa peale soola, hakitud tilli ning iga maksaviilu kohta pool viilu lõigatud suuremast või viil väiksemast sidrunist. Korda taas kihitrikki ning kummuta lõpuks kõige peale maksakihtide uppumiseni valget veini. Jäta kausitäis tunnikeseks-poolteiseks tõmbama.

Nüüd on paras aeg grillis söed hõõguma utsitada.
Tunnikese-paari möödudes aja hästimarineerunud maksatükid varrastesse. Punase veini maksale lüki vahele sibulakettad marinaadist, valge veini maksale aga kooslebanud sidruniviilud. Grilli vardaid süte kohal umbes 15 minutit, kuni maks kaunilt brünetiks muutub.

Kõrvale sobib hammustada salatit, mis kokku segatud värskest tomatist, tillist, suvikõrvitsast, sibulast, vähekesest soolast-piprast ning tilgast oliiviõlist. Kõige huvitavam osa maksasöömingust kuulub kahtlemata vaidlusele: kumba sorti maks maitsvam on?

Maksal punases veinis on sõna otseses mõttes meeldivalt „tammine järelmaitse”.
Maks valges veinis aga sulab suus tõelise delikatess-pasteedina.

Võta siis kinni — maitse asi.
Õhtul, kui päike juba madalal ja nälg taas näpistamas, võiks proovida väikest maksavormi.

Maksavorm
Varu:
lõunasöögist üle jäänud grillitud maksa
keedetud kartuleid
sibulat
värsket tilli
rõõska koort
paar muna
soola
võid

Määri ahjuvorm võiga. Viiluta selle põhjale kiht keedukartuleid. Selle peale täringusuurusteks tükkideks lõigatud maks ning peeneks hakitud sibul-till. Maitsesta kergelt soolaga. Korda kihte kuni vorm täis või maks otsas. Pealmiseks kihiks jäägu kartulid.

Klopi munad rõõsa koore või piimaga lahti, poeta sekka mõni tera soola ning kalla segu vormikihtidele. Küpseta ahjus keskmisel kuumusel , kuni vormi pind kuldseks muutub.

Kruusitäis külma piima või keefiri aurava vormikuhjaga taldriku kõrval ning mõni viil oma aia tomatit muudavad õhtusöögi täiuslikuks!