Ja kindlasti on ka huvitavam lugeda just konkreetse inimese arvamust kui anonüümset sõnavõttu, mis sageli piirdub sõimuga kellegi, enamasti artikli autori, aadressil ega puuduta kõige vähemalgi määral kirjutise sisu.

Kui ma ikka pean kommentaarist oma südamevaluga kirjutatud artiklile lugema, et olen ilge kollaste hammastega vanamutt, siis on mul eelkõige kahju inimesest, kes endas sellist kurjust ja pahatahlikkust kannab ja seda siis veel avalikkuse ette paiskab. Kuigi arvan, et ega need inimesed, kes nõnda ennast väljendavad, tegelikult nii halvad olegi. Lihtsalt elatakse oma ebaõnnestumised ja luuserikompleksid sedapidi välja.

Äratuntavad on ka kommentaarid, mida mõne partei usinad noorliikmed hulganisti valmis klõbistavad ja kus samuti haugutakse kirjutaja, mitte tema kirjutatu sisu kallal. Siis veel igat laadi „teadjad”, kes su elukäiku sinust endast palju paremini tunnevad. Aga pean seda kõike siiski pigem marginaalseks.

Arvan, et kommenteerimine ei tohiks olla nii anonüümne nagu ta praegu on. Ajalehes, Delfis või blogis kirjutaja ei ole ju ka anonüümne. Teda salastatud kaarnatele nokkida jätta ei ole aus. Me ju jälgime nii valvsalt võrdse kohtlemise printsiipi.

Seda enam, et paljud head kirjutajad on tunnistanud, et on oma arvamuse vastikute kommentaaride hirmus iseendale jätnud. Sellest on kahju. Ka ei meeldi, et kommentaare kasutatakse ära poliitilistel eesmärkidel, poliitiku mustamiseks, halvustamiseks või lausa laimamiseks.

Kuigi on käivitatud igasugu nn leimivastaseid kampaaniaid ja isegi võidetud vastavaid kohtuprotsesse, olen siiski kindel, et niipea midagi ei muutu, nagu ei muutu ju ka midagi kommertskanalite programmides, tabloidlehtede artiklites jne.

Kui midagi muutub, siis see, et ka nn avalik-õiguslikud kanalid kipuvad üha enam kolletuma. Kõik see kokku on ilmselt aja vaim. Praegu on sellised ajad, need lähevad kunagi mööda ja siis imestatakse, et kuidas ikka nõnda elati. Aga selleni kulub veel palju aega.

Soovitan siiski neile, kes kommentaariumis õelutsemisele liiga palju aega raiskavad — lugege parem midagi, harige ennast, kasutage internetis veedetud aeg pigem teadmiste otsimisele. Sest kommenteerijate seas on, nagu juba öeldud, neidki, kes tõesti asjad endale selgeks teinud, paljut juurde lugenud ja kelle argumenteeritud tekste on huvitav ja harivgi lugeda, eriti veel kui selliste kommenteerijate vahel areneb poleemika.

Sinnapoole võikski kommentaarid teel olla. Seda enam võiksid ja saaksid kommentaariumis esinejate nimed avalikud olla.