Ministeeriumi esindaja nimetas alusetuiks teisipäeval Kuzmini poolt ajakirjanduses levitatud avalduse väiteid, mille kohaselt olevat minister halvustanud Venemaa kõrgkoolides pakutavat haridust.

Ta teatas, et Maimets ei ole oma sõnavõttudes puudutanud Vene föderatsiooni kõrgkoolide antava hariduse kvaliteedi küsimusi ega ka nende diplomite tunnustamist. Eesti tunnustab Vene föderatsiooni territooriumil pakutavat õpet ja seal väljaantavaid diplomeid vastavalt Lissaboni konventsioonile, lisas ministeeriumi esindaja.

Küll aga nentis ta, et Eestis pakutav õpe peab olema kooskõlas siinsete seadustega. Õppetöö läbiviimiseks Eestis peab vastavalt seadusele olema koolitusluba või riikidevaheline leping filiaali asutamise kohta, kolmandat võimalust ei ole, tõdes ministeeriumi esindaja.

Ta lisas, et vastavalt seda teemat käsitlevale Riia protokollile peaks õppetöö Venemaa kõrgkoolide Eestis asuvates filiaalides toimuma kooskõlas mõlema riigi seadustega ja ministeerium on neis küsimustes pidevalt konsulteerinud oma kolleegidega Venemaal.

Ministeeriumi esindaja teatas, et Eestis ei tegutse seaduslikult mitte ühtki Venemaa kõrgkooli filiaali ja igasugune õppetegevus, mida viiakse Eestis läbi Vene kõrgkoolide nime all, on õpilaste petmine ja ebaseaduslik tegevus.

End Eestis Vene ülikoolide filiaalideks nimetavad firmad kahjustavad oma tegevusega tõsiselt Venemaa kõrghariduse mainet, lisas ta.

Ministeeriumi esindaja meenutas, et ministeeriumi tegevuse tulemusena lõpetas oma tegevuse OÜ Hariduskeskus Universitetas, mis viis niinimetatud konsultatsioonikeskusena ebaseaduslikult läbi Venemaa kõrgkoolide õppetööd Eestis. Ta lisas, et Kuzmini avalduses mainitud Emono-R ja ka Vene Hariduskeskus Eestis ise ei ole koolitusasutused ega oma koolitusluba ega õigust õppetööd Eestis läbi viia.