Teistel erakondadel on ikka esimehed või liidrid või juhid, aga Laar on ühtlasi midagi enamat: ühtlasi peaministrikandidaat. Lõputu jahu käis selle ümber, mäletate. Mis tähendab, et tühja sellest erakonna juhtimisest, seda võib ju kah teha — aga põhimõtteliselt tahaks juhtida ikka kõike. No kogu maailma ei saa, ramm ei kanna välja, aga Eestis tahaks ikka esimene mees olla. Või esialgu teine, see tähendab peaminister, aga ma olen päris kindel, et marssalikepike Laari põues sosistab juba ammugi: kord saad sa presidendiks, Mart. Ja küll te näete, saabki. Järgmisel korral veel mitte ja võib-olla ka mitte ülejärgmisel, aga tema tund tuleb.

Aga esialgu: kolmandat korda peaministriks saada, see ei kõla ju üldse halvasti mehe jaoks, kes on alles 47, kas pole? Praegu tundub see ikka täitsa lõpp, et esimest korda peaministritoolile istudes oli Laar ainult napilt üle kolmekümne. EÜS-i krunt all ja Milton Friedman läbi loetud — no mida veel tollal vaja oligi. Riik oli noor ja keegi ei teadnud päriselt, kuidas selle juhtimine käib. Laar ka ei teadnud, aga varjas seda osavalt.

Hiljem on ta üles tunnistanud, et ta tol korral absoluutselt matsu ei jaganud. Aga kuulake, mil moel: „Me tegime seda: kõndisime vee peal, sest me ei teadnud, et see on võimatu” (tsit Vikipeedia järgi). Ta võrdleb ennast ju Jeesus Kristusega. Ja seda teeb mees, kes on sündinud Vladimir Iljitš Leniniga ühel päeval. Tahate öelda, et see millelegi ei viita? Võimuhullus on kindlasti geneetiline ja mida iganes veel, aga praeguse näite puhul kindlasti ka astroloogiline.

Nüüd ta vist on peale Friedmani ka teiste majandusteoreetikuga tutvust teinud, mille pärast tal muidu seal Gruusias sehkendada lastakse ja Swedbankist hiigelpappi makstakse. See viimane võib olla ka selle pärast, et ta Estonia asjas lõuad peaks. No ja siis sai ta selle Cato raha, mida ta ise hallata ei mõista, laseb seda teistel enda eest teha. Mis tõendab minu arust, et arvutama pole Mart ikka veel õppinud. Muidu ta näiteks räuskaks selle summa üle, millega Edgar raudtee tagasi ostis, et paljuvõitu või nii. Laar lihtsalt ei saa seda teha, sest ta ei mäleta, mis papi eest ta omal ajal raudtee mehele pani. Miljonil ja miljardil ta vahet ei tee siiamaani. Arvutada oskavad üldse väga vähesed ajaloolased.

Retušeeritud olid muidugi kõik valimisreklaamid, aga Laari omad minu arust eriti. Viimati, kui Kroonikas temaga lugu oli ja päevalehtedes jooksid need blogistumiskuulutused, siis küll mina imestasin, et näe, Mart-poiss on enne valimisi kaalujälgijatega ühinenud, tulemused on kohe silmaga näha. No kortsud võetakse kõigil ära, seda ma ei hakka üldse arutama. Aga Laari kõhnumine osutus ka muidugi paljaks retušeeringuks. Või teile täiesti usaldusväärselt kinnitada, et Laar on täpselt sama heas toitumuses kui ennegi. Lihtsalt Kroonika ja reklaamid on tal kõhtu kõvasti maha tõmmanud.

Nojah, ja kui nüüd lehed kirjutavad, kuidas ikka Reform ja Kesk panevad valimised kinni ja rohelised teevad supertulemuse ja võtavad üle kümne protsendi kohti, siis ei saa mina enam küll mitte millestki aru. Mardikese on kõik nagu ära unustanud. Aga mis siis, kui kolmanda tulemuse, aga miks isegi mitte teise teeb hoopis IRL? Minu arust ei saa seda sugugi välistada, sest oravate ja kesikute omavaheline mudaloopimine on üle igasuguse piiri läinud. Nende valimislubadused on ka nii sarnased, et ausalt öelda jooksevad kõrvad juba sitavett. No ei ole neil mingit vahet enam.

Ja siis võibki suur osa valijaid arvata, et annaks õige hääle Mardi parteile. Mis nemad sealjuures mõtlevad, seda mina ei tea, aga noh, kas või protestiks kesikute ja oravate lällamise vastu. Selle peale nad kindlasti ei mõtle, et IRL koosneb tegelikult kahest parteist, mille ühtesulamine on ainult näiline. Enne valimisi hoiavad nad ennast vaos, aga küll pärast hakkab solki lendama kõigis neljas ilmakaares, sest ega kunagised respublikaanid sellega leppinud ei ole, et Laar vägesid juhatab. Ainult aja küsimus, millal mädamunahaisu levima hakkab.

Tõenäosus, et Laar kolmandat korda peaministriks saab, on praegu väike, aga välistada seda kah ei saa. Kui üks mees midagi nii väga tahab, nagu Laar võimu, siis tema selle ka saab. Varem või hiljem.