Korpuse esipaneelil on kelguta optilise DVD/CD-RW seadme ava. Tagapaneelil on kaks USB 2.0, üks FireWire 400, Etherneti, 56K modemi ja DVI/VGA ühenduspesa ning audioväljundi pesa.
Line In ja mikrofoni ühenduspesi ei ole
. Seega internetitelefoni kasutada ei saa.

Protsessor on 1,25GHz või 1,42GHz PowerPC G4, mälu 256MB, kõvaketas 40GB või 80GB, videokaart 32MB ATI Radeon 9200. DVD/CD-RW (kiirused 8x/24x/16x) seadme asemel võib arvuti lasta komplekteerida kallima SuperDrive seadmega, mis kirjutab DVD-R plaate 4x kiirusega. Lisavaruste hulka kuulub ka Bluetooth adapter ja WiFi kaart. Odavama, 1,25GHz protsessori ja 40 GB kõvakettaga arvuti hind on $499 (Eestis 7990kr). 1,42GHz protsessori ja 80GB kõvakettaga arvuti hind on $599 (Eestis 9490kr). Müük algab 22 jaanuaril. Võetakse vastu ettetellimusi.

Apple loodab, et PC kasutajad, eriti need kellel on pleier iPod, hakkavad lisaks olemasolevale PC arvutile nüüd massiliselt odavaid mace ostma. Eks aeg näitab, kuid mina seda siiski ei usu. Lihtsalt uudishimu rahuldamise eest on 8000kr siiski palju. Videotöötluse jaoks tuleks osta kallim mudel ja lasta see komplekteerida SuperDrive seadmega, mis aga praeguste universaalsete 16x DVD-kirjutajatega võrreldes on juba vananenud. Oma bändi muusika salvestamiseks vajalikud sisendid puuduvad. USB pesasid on ainult kaks. Kui nendesse on ühendatud klaviatuur (kas teil on USB-klaviatuur) ja hiir (kasutada saab ka tavalist kahe nupu ja kerimisrattaga hiirt) pole digifotokaamerat enam kuhugi ühendada. Kasulik oleks osta Apple klaviatuur (590kr), mille otstes on USB-pordid. Võib muidugi osta ka märksa kallima Bluetooth mooduli koos juhtmeta klaviatuuri ja hiirega või USB-portidega LCD-kuvari.

Massilist Windowsilt Mac OSile üleminekut takistab juba harjumuse suur jõud. Videoamatööridele sobib mac ehk tõesti paremini kui PC, aga kas nad tahavad selle eest videokaamera hinna maksta?

Miks peaks keskmine Windowsi kasutaja järsku macile üle minema (Linuxile ülemineku stiimuliks on raha kokkuhoid)? Mac OSi ja iLife 05 tarkvara pärast? Kahtlemata on maci tarkvara suurepärane, kuid tasuta iTunes töötab ka Windowsi keskkonnas, seega iPod pleieriga probleeme ei ole. Helifailide mängimiseks ja digifotograafia jaoks on mitmeid tasuta Windowsi programme. Videotöötluseks on Windows XP koosseisus Movie Maker 2, mis pakub Apple iMoviega võrreldavaid võimalusi.

Õpilased ja kõik kes teevad kirjatööd, vajavad eesti keele õigekirja kontrolli programmi (spellerit). Kardan, et keskmine kodukasutaja ei saa X11, OpenOffice.org maci versiooni ja sellega töötava tasuta spelleri installeerimisega hakkama. Tasuta spelleri autor Jaak Pruulmann teatas mulle meiliga, et ta pole macil spellerit proovinud. Filosofti tasuline (690kr) speller töötab ainult koos Microsoft Office Mac 2004 (8990kr) paketiga. Need maksavad kokku rohkem kui odav iMac.

Mina jään PC-le ja Linuxile truuks, vähemalt pole vaja tasulist tarkvara ega tasulisi uuendusi hankida ja spelleri pärast muretseda. 8000kr eest eelistaksin Mac minile nt CRUZ Mini-Me arvutit (väike korpus, 512MB mälu, 160GB kõvaketas, kõik vajalikud ühenduspesad, 6-kanaliga heli, klaviatuur ja hiir) ja Linuxit. Loomulikult on see vaid minu eelistus.

Kas teie kavatsete odava iMaci hankida või koguni täielikult macile üle minna?