Luureagentuurid hoiavad mõnedel laevadel satelliitide ja luurelennukitega või liitlaste abiga silma peal, kuid sellele vaatamata kaovad nad aegajalt silmapiirilt. Arvatakse, et laevu võidakse kasutada al Qaeda liikmete, pommide või raha transportimiseks, ütlesid USA valitsusametnikud ajalehele.

Posti artikli järgi ei tea USA ametiisikud täpselt, kuidas neid “murettekitavaid laevu” kasutatakse peale selle, et nad al Qaedale tulu teenivad. USA kardab, et iga laeva võidakse kasutada rünnakuks kus tahes maailma paigas.

Luurekeskagentuuri (CIA) pressiesindaja ei soovinud Posti teadet kommenteerida.

Leht kirjutab USA mereväeametnikele viidates, et al Qaeda on kasutanud ühte Tonga saare lipu all seilavat laeva oma võitlejate transportimiseks Vahemerel.

Bin Laden ja tema abid on laevu omanud aastaid, mõned neist veavad tavalisi kaupu nagu näiteks tsement ja seesamiseemned. Üks laev aga olevat toimetanud al Qaeda liikmetele 1998. aastal kahe USA Aafrika saatkonna ründamiseks vajalikke pommimaterjale.

Posti sõnul on USA ametiisikud hakanud pöörama pärast mulluseid 11. septembri terrorirünnakuid suuremat tähelepanu USA vetesse ja sadamatesse sisenevatele kaubalaevadele, sest kardetakse, et al Qaeda võib kasutada neid samuti kui toona kaaperdatud lennukeid.

Alates 11. septembrist on USA nimekirjas olnud 10-50 al Qaeda laeva. Neid värvitakse sageli üle ja nimetatakse ümber ning registreeritakse erinevatele fiktiivsetele omanikele.