Seda ja veel palju muud saab teada uuest Guinnessi rekordite raamatust, kus on kirjas kõik kaunid ja kummalised, alates maailma pikima keelega mehest ja lõpetades suurima ohukoonuste kollektsiooni omanikuga.

Konkurents raamatusse pääsemiseks on karm — möödunud 12 kuuga laekus 60.000 avaldust, ütlesid kirjastajad teisipäeval.

Briti teadlased püstitasid oma rekordi 160 miljoni aasta vanuse, dinosauruste ajastust pärineva okse leidmisega Ida-Inglismaalt, ameeriklane Jackie Bibby aga hoidis sabapidi suus kaheksat elusat lõgismadu.

Kõige veidramad rekordid pärinevad jaapanlastelt. Näiteks koolipoiss Satoru Fushiki sai 1943. aasta 23. jaanuaril kuuli vasakusse silma. Kuul eemaldati alles 25. septembril 2001. aastal ja ühtlasi taastus ka silma nägemisvõime.

Kuulsad armastajad prantslased tõestasid end tänavu taas — 96-aastane Francois Fernandez ja 94-aastane Madeleine Farncineau osutusid maailma vanimaks noorpaariks.

Isegi Guinness ise teeb rekordeid — seda on nüüd müüdud üle 95 miljoni eksemplari ja sellest on saanud bestseller.

Guinnessi uus väljaanne ilmub Suurbritannias 28. septembril ja mujal maailmas järgneva kahe nädala jooksul. Raamatut trükitakse 23 erinevas keeles ja müüakse rohkem kui sajas eri riigis.

Rekordiraamat ilmus esmakordselt 1954. aastal, idee autoriks Guinnessi joogifirma tegevdirektor Hugh Beaver. Iirimaal jahil olles läks Beaver kaaslastega vaidlema, kas põldrüüt on Euroopa kiireim jahilind või mitte. Pärast tempokat vaidlust leidis ta, et parim viis kõrtsi- ja baaritülide lahendamiseks oleks teatmeteos, kus kõik kõige-kõiged täpselt kirjas.

Igal aastal muutub umbes 25 protsenti rekordiraamatu sisust.