World Summit Awardi (WSA) eesmärgiks on tunnustada ja tutvustada väljapaistvaid e-valdkonna projekte ning luua turg kvaliteetsetele multimeediatoodetele ja -teenustele. Eesti on WSA konkursil osalenud kõigil kolmel korral — 2003., 2005. ja 2007. aastal. Seni on edukaimaks osutunud 2003. aastal eTervise kategoorias üheks võiduprojektiks valitud Docobo kaugmeditsiiniteenus doc@home.

eValitsus
Eestit esindas Registrite ja Infosüsteemide Keskus lahendusega “Firmaomanikuks 12 minutiga”. Mingil põhjusel ei õnnestunud žüriil süsteemi siseneda ja projekt jäeti kõrvale. Samalaadse projekti esitas ka Singapur. Nende projekt sisaldas peale firma registreerimise võimaluse palju nõuandeid ettevõtlusega alustamiseks ning sellega tegelemiseks, olles pigem laiahaardeline ettevõtlusportaal. Finaali aga ei jõudnud ka nemad, sest üldise arengu taustal oli nende projekt häbitult innovatiivne ja pigem niši- kui laiatarbeteenus.

Võiduprojektid:
ATM Express Government (Mehhiko) — valitsusasutuste teenuste kättesaadavaks tegemine sularahaautomaatide kaudu, ääretult huvitav projekt, mis reaalsuses ka toimib.

Money and Politics maplight.org (USA) — poliitikute ja raha omavahelistest seoste kajastamine, mis võimaldab ajada jälgi, kes kust midagi saanud ning kes kellega seotud.

citizensinformation.ie (Iirimaa) — infoportaal kodanikele.

citizen.dk (Taani) — infoportaal kodanikele.

Saksamaa parlamendi alamkoda, bundestag.de (Saksamaa) — võimalus jälgida seadusloomet ja selles osaleda, meenutab veidi meie TOMi portaali.

eTervis
Eesti selles kategoorias ei osalenud.

Võiduprojektid:
kilogram coach, kilocoach.kurier.at (Austria) — andmebaas liikumise ja tarvitatavate toiduainete jälgimiseks ja planeerimiseks.

hiv.gov.gy (Ghana), rahvusliku aidsiprogrammi veeb.

Ratemyhospital.ie (Iirimaa) — tagasiside haiglate töö kohta.

Araabia keele videofoneetika õpe (Kuveit) — kõnehäirete ravis kasutatav tarkvara.

Medicin Kombination, medicinkombination.dk (Taani) — ravimite koostist ja eri ravimite koostoimet kajastav veebiteenus.

eÕpe
Eestit esindas Mobi Solutionsi M-Klassijuhataja teenus. Kuigi geniaalsus peitub lihtsuses, siis siin kategoorias lõid platsi puhtaks suurejoonelised õppeprogrammid. Oli, mida vaatada ja kadestada. Ilmselt ei leiduks Eestis sellistki raha, et programme tõlkida, rääkimata nende iseseisvast valmistamisest.

Võiduprojektid:
Hafss (Egiptus) — araabia keele õppe­programm CD-l.

Geomeetria: mängu ja parima hinde vahel! (Rumeenia) — geomeetria õppeprogramm CD-l.

MusicBus (Itaalia) — interaktiivne muusikaõppe programm CD-l.

Eureka, designmate.com (India) — online-õppekeskkond halva haridusinfrastruktuuriga piirkondadele.

Numeropolis, www.numeropolis.com (Venezuela) — matemaatika õpetamise veebikeskkond.

eMeelelahutus
Eesti žürii poolt välja valitud blogisid koondav portaal blog.tr.ee ei kinnitanud teadmata põhjusel oma osalemist ning seetõttu jäi Eesti siin kategoorias esindajata. Olles näinud teisi projekte, oleks blogide portaal ilmselt palju huvi äratanud.

Võiduprojektid:
indigo, indigomedia.com (Mehhiko) — digitaal­ne multimeediaajakiri.

Xplus, xplus.com (Hiina) — digitaalsete raamatute ja ajakirjade väljaandmise ja levitamise keskkond.

Desert Rebel, desertrebel.com (Prantsusmaa) — eri maailma riikides vastupanukultuuri tutvustavate dokumentaalfilmide sari.

Mundo Binario, mundobinario.net (Venezuela) — maailma suurim arvuti: multimeedia-lõbustuspark.

Poisid ja tüdrukud, kids.islamweb.net (Qatar) — hariduslik meelelahutusportaal islamiriikide lastele.

eKultuur
Eestit esindas Valdo Prausti koostatud Eesti mõisate portaal. Väga suurejoonelisi portaale ja andmebaase eri kultuurivaldkondadest esitasid ka mitu teist riiki, kuid kahjuks ei jõudnud finaali neist ükski.

Võiduprojektid:
Te Puia (Uus-Meremaa) — interaktiivsed näitused ja galeriid.

City of David, cityofdavid.org.il (Iisrael) — interaktiivne näitus.

Participatory 3D GIS Modelling Exercise for Resource Use, Development Planning and Safeguarding Intangible Cultural Heritage in Fiji (Fiji) — Fidži kultuuripärandi geograafiline kaardistamine.

Das Ende des Schweigens, www.auschwitzprozess.hr-online.de (Saksamaa) — multimeediadokumentaal Auschwitzi protsessist. Tekitas tulise vaidluse, kas seda on vaja üldse ära märkida või tuleks hoopis kõrvale jätta.

Guatemala interaktiivne veeb (Guatemala) — interaktiivne virtuaalne näitus Guatemalast.

eTeadus
Eestit esindas Tartu Ülikooli Raamatukogu Eesti vanema kirjanduse digitaalne tekstikogu EEVA. Kategooria tekitas suurt arutelu, et miks ja kellele need projektid vajalikud on — kas teadlastele või tavakodanikule. Lõpuks jõuti konsensusele, et vajalikud on nad nii ühele kui teisele ja eesmärgiks on teadussaavutuste ja -arengute omavaheline jagamine ning ühtsete platvormide valjatöötamine.

Võiduprojektid:
Hiina digitaalne teadus- ja tehnoloogiamuuseum, www.cdstm.net.cn (Hiina).

Geneious Pro, geneious.com (Uus-Meremaa) — keskkond, mis võimaldab teadlastel otsida, korraldada ja analüüsida geneetilist informatsiooni.

Le Metope di Selinunte (Itaalia) — virtuaalne arheoloogiline piirkond ja muuseum. Virtuaalne aatomienergia muuseum, museum.rosenergoatom.ru (Venemaa).

Kuuba teadusvõrgustiku portaal redciencia.cu (Kuuba).