Peaminister Cameronile saadetud kirjas kutsus meediaettevõtteid esindav The World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) ja World Editors Forum Ühendkuningriiki üles kinnitama, et riik austab pressivabadust ja „ajakirjanike õigusi kaitsta oma allikaid, et luua tingimused, mis võimaldaksid ilma valitsuse vahelesegamiseta täita ajakirjandusel oma rolli, et säilitada vaba ning õiglane ühiskond.“

WAN-IFRA väljendas kirjas muret valitsuse otsuse üle ähvardada The Guardiani kohtuasjaga juhul, kui väljaanne ei anna üle või ei hävita kõvakettaid, mida kasutati Edward Snowdeni lekitatud dokumentide töötlemiseks. Ähvarduste eesmärk oli vältida nende dokumentide põhjal kirjutatud lugude ilmumist.

WAN-IFRA tegevdirektori Vincent Peyrègne sõnul ohustavad Ühendkuningriigi säärased sammud pressi- ja sõnavabadust. „Fakt, et valitsus tundis vajadust ähvardada kohtuasjaga väljaannet, et peatada avalikku huvi pälvinud teema kajastamine, on murettekitav ning sellel on hirmutavad mõjud pressivabadusele Ühendkuningriigis ja teistes riikides. See mure on igati põhjendatud, sest kõvaketastel sisaldunud infot säilitati ka mujal ning nende hävitamine oli ennekõike sümboolse tähendusega tegu.“

WAN-IFRA väljendas ka muret NSA teemadel kirjutanud The Guardiani ajakirjanik Glenn Greenwaldi partneri David Miranda kinnipidamise üle. Terrorismivastase seaduse alusel peeti Mirandat üheksa tundi lennujaamas kinni ilma kahtlustust esitamata. Lisaks konfiskeeriti ka tema vara.

WAN-IFRA hinnangul on viimastel aastatel sagenenud ajakirjanike arreteerimine terrorismivastase võitluse sildi all riikides nagu Türgi ja Etioopia. WAN-IFRA peab Mirandaga juhtunut terrorismivastase seaduse väärkasutamiseks Suurbritannia võimude poolt.

WAN-IFRA esindab üle 18 000 väljaande, 15 000 veebikülje ja 3000 ettevõtte rohkem kui 120 riigis. Organisatsiooni eesmärk on edendada pressivabadust, ajakirjanduse kvaliteeti ja edukate meediaettevõtete arendamist.