Lugejad ei pea üldjuhul sammast ennast häbiplekiks, küll aga on kogu sekeldus ümber selle piinlikkust tekitav.

“Mitte sammas ise, vaid selle püstitamisel osalejate eneste suhtumine asjasse ei kannata kriitikat ning on häbiplekiks! Alates tellijatest/järelvaatajatest ning lõpetades ehitajatega,” arvab möhk, nagu ka palju teised lugejad.

“Kurb on tunnistada, et see sammas on häbiplekk küll. Häbiplekk tegevusele, kus jäme ots läks diletantide ja käperdiste kätte. Need, kelle kohus on lollide ja tarkade vahel vahet teha, on aga oma ametipostide tõttu süüdimatud,” kirjutab patrioot.

“Vabadussammas peab olema, aga kõik, mis konkreetselt sellesse sambasse puutub, on häbiplekk. Alustades sellest, et materjalivalik meie kliimasse on vale ja samba tehniline teostus puudulik. Peaaegu aasta on samba avamisest möödas ja vigu pole jõutud parandada. Häbi,häbi!” hurjutab Mai.

“Käisin loomulikult samba avamisel, nagu tuhanded teisedki. Olen ka hiljem sammast vaatamas käinud. Sammas on ise suurepärane, aga kõik selle ümber toimuv jätab kuidagi kilplasliku asjaajamise mulje,” on ka Isamaalane üldise arvamusega nõus. “Peale samba avamist on kümned miljonid raisatud, kümneid läheb sellise saamatuse juures veel. Selline käpardlik asjaajamine on ikka üle mõistuse. Nii suure eelarvega objekti korral oleks kõik pidanud olema kui mitte üle kullatud, siis 5+ vähemalt. 5+ saab panna sambale, aga selle ümber toimuvale on 2- ka liiast. Häbiplekk sammas kindlasti ei ole, häbiplekk on selle ümber toimuv. Loodame, et kunagi see käpadlik asjaajamine ka lõpeb, tulevad tegusad inimesed asja juurde ja sambast saab koos väljakuga üks Tallinna vaatamisväärsusi.”

Sass kirjutab, et tõeliselt vaba rahvas ei vaja oma vabaduse väljendamiseks monumente. “Minu arvamus on, et see jabur klaasjunn utoopilise hinnaga on pigem näide sellest, kuidas põline orjarahvas laseb valitsusel arutult oma raha raisata ja ennast mõnitada. 10 miljonit ühe samba elektrisüsteemi eest?! Ometi on on ju sambal olemas ehitaja ja projekteerija garantiid. Kui asjad ei toimi, siis tehku garantii korras asi ringi. Sellise samba korralik valgustus ei lähe mingil juhul kallimaks kui mõnisada tuhat ja iga elektrik Stjopa ja Vasja saaks sellega hakkama. Valguslahendused on võimalikud küll õues lausvihmas, vee all, tule- ja plahvatusohtlikes ruumides jne. Ise ehitusega tegeleva inimesena ei saa ma aru ja ei tahagi saada.”

kuidas küll on pettunud aga selles, et ei võetud õigel ajal õigete inimeste arvamust kuulda. “Kordus ikka ja jälle sama: mõnede alade professionaalid on jumala asemikeks tõstetud, aga mõnede teiste alade omi ei kuulanud keegi… Nüüd ei soovita seda aga enam meenutada, kuna kuidas sa purkisittujaiks sõimatuid ikka äkki kiitma saad hakata.”