Sotsiaaltöötaja

Tasuta koolitoit lasteaiast gümnaasiumini on väga vajalik ja ajakohane. Kahjuks on meil siiski liiga palju peresid, kus lapsed ei saa kodus päevade viisi sooja sööki. Süüakse kättesattuvat kuiva toitu, ainult korra või paar nädalas valmistatakse sooja sööki. Väga paljud koolilapsi kasvatavad vanemad ei tule palgatuluga välja, püüavad igapäevaselt hakkama saada - tasuta koolitoit oleks neile suureks abiks. Iga vanem muretseb ju oma kasvava lapse tervise pärast ja hetkel saab ka riik näidata, et hoolib oma rahva tervisest ka tegelikkuses. Liiga paljudel peredel on ka tegelikult väga raske. Paljud ei otsi abi ja püütakse hakkama saada, kuid olukord on siiski väga halb.

REALIS

Kui mina käisin koolis, oli koolitoidu nädalane maksumus umbes ühe tavaportsu hind.

Selleks, et koolis poleks vahettegemist rikkuse järgi, peaks olema koolitoit tõesti kas tasuta või sümboolse hinna eest. Et aga tasuta saadud asi ei maksa midagi, toob see kaasa hoolimatu suhtumise. Sestap võiks olla kolitoidu hind esiteks sümboolse maksumusega, teiseks puudustkannatavate perede eest võiks tasuda sotsiaalamet ja kolmandaks võiks olla seadustatud luba teha jõukamatel inimestel annetusi koolitoidu fondi, mille eest saaks hoolitseda ka selle parema kvaliteedi eest (järelvale peaks olema muidugi koolinõukogu vms. organi pädevuses). Ka ettevõtete annetused koolidele, s.h. koolitoidule peaks olema lubatud ja maksuvabad.

Loomulikult peaks tasuta olema EESTIS

Norra on suur riik ja enamus Kesk-Norrakaid ei oskagi peale võikude midagi süüa! On ka erandeid. Ja kusjuures neile ei maitse ükski teine asi, Eesti toitu nad ei julge ega saagi süüa kahjuks, sest see maitseb väga üksikutele (neil tekivad igasugused erinevad allergiahood)

Peale selle on paljudel muru vastu allergia + kevadine õitsemine.
Norras paljud lapsed armastavad lihasaadusi aga vanemad ei luba ja kõik, siis närivad rohelist! Eesti on hoopis teine riik ning viimaste aastatega on muidugi suure kiirusega hakatud lõunapoolset menüüd aretama aga pole väga vigagi.

Mm

Mina leian ka, et gümnaasiumi osas peaks samuti tasuta koolitoit olema. Neid noori ja lapsi, kes saavad sooja toitu vaid koolis võib olla tunduvalt rohkem, kui me praegu arvame olevat.

Arno Rootslane

Muidugi on tore ja igati mõistetav, kui lasteaia ning koolilõunad on tasuta. Tean, et üks vald - kindlasti on neid rohkem -, Jõelähtme vald maksab keskkooli lõunad kinni. Ainult Kadri ettepanek on eriti küüniline. Miks peavad Tallinna lähivaldade õpilased ja üliõpilased täisrauaga ühiskondliku transpordi pileteid kinni maksma, samas Tallinnasse sissekirjutust omavad noored saavad soodustuse? Kas Tallinna linnavalitsus maksab momendil kinni lasteaedade ja koolide lõunad? Kui riik ei suuda midagi vajalikku teha, siis osa omavalitsusi ei mõtle nii..