Erakorraline istung eelarve osas toimub täna. Küsisime ka Delfi lugejate käest, millised on nende arvates suurimad probleemid Tallinna lasteaedades ja kas ka nende arvates tuleks linna eelarve ümber jaotada ning toome välja kommentaatorite sisukamad arvamused:

“Kui reedel antakse koos lapsega ka linad kaasa, et lapsevanemad need ära peseks ja esmaspäeval tagasi tooks, on asi on ikka suht hapu. Kui lasteaia juhata helistab linnavalitsusse mingi murega, siis selle telefoniarve maksavad kinni vanemad, kellelt telefoniarvete tasumiseks raha kogutakse. Lisaks on elementaarne, et WC paber tuleb lastevanematel tuua. Rootsis elavatele sugulastele sellist asja rääkides imestati, kuidas selline linnavalitsus teil ametis saab püsida?”

“Suurim probleem on ülerahvastatud rühmad ja ebanormaalselt väike õpetajate arv rühmas. Korraga peaks 20 lapse puhul tööl olema 3-4 inimest. Praegu vastutab 24+(2)lapse eest korraga üks õpetaja. Õpetaja abi on tehniline personal ja tema laste eest ei vastuta.”

“Riik vähendas omavalitsuste tulubaasi, mitte ei võtnud konkreetselt lasteaedadelt raha ära. Keskerakond vähendas just lasteaedade ja koolide rahastamist. Mõttetule TTV leitakse 1,5 m. eurot küll, aga lasteaedade ja koolide jaoks raha pole.”

“Elan täielikult lasteaedade probleemidele kaasa eriti siis, kui tagasihoidlikult palutakse lastevanematel wc paberit tuua.”

“Lapsevanemad ostavad mänguasju, mööblit, õppevahendeid. Teevad ise korda lasteaia õuealad, remondivad sanitaarruume, toovad joonistuspaberit ja WC paberit, pesevad pesu jne. ning siis kobisetakse linnavalistuses “lasteaedade olukord pole üldse nii kehv.” Kulla Tallinna linnavalitus, tehke oma silmad lahti! Eelmisel aastal juba lasti teil kodanik sõnavõtja lahti, kuna taheti veel kärpeid teha lasteaedade eelarvetes.”

“Lasteaiad on ülerahvastatud. Ühes ruumis on päev läbi koos 24 last. Seal ruumis süüakse, mängitakse ja magatakse. Ja tõesti 24 lapsega läheb õue üks kasvataja. Peaks olema vähemalt 3 inimest. Kuidas on võimalik, et üks inimene suudab jälgida 24 last korraga? Ka kõige parema tahtmise juures ei ole see minu arust võimalik. Ja loomulikult palgad on ikka lasteaia kasvatajatel ja rühma tädidel tõesti väiksed.”

“Minu laps käib lasteaias, kus ei paluta pesu pesta, wc paberit tuua ega muud sarnast. Rühmas on 20 normaalset last ja ülihea kasvataja + abi, kõik on korras — lapsed valvatud, söödetud-joodetud, õppetükid tehtud.
Sellegipoolest võiks mingi TV kanalite raha loomulikult lasteaedadele minna, et kasvatajaid rohkem premeerida. Minu arvates on kasvataja amet kõige hullem siin maamunal — kannatada päev läbi laste juttu, kisa-kära, neid kantseldada, kutsuda korrale, kohutav, aga nad saavad hakkama! Müts maha!”

Võrdluseks võib tuua ka näite lugejalt Soomest, kes kirjutas järgmist:

“Minu laps läheb õue, siis nende rühmas on 12-18 last ja alati on õpetajaid 2, lisaks on veel 3 rühma peale 2 abilist, kelleks on tavaliselt mehed! Minu lapsel, kelle elus isa ei ole, on hea, kui ka vahel meesterahvaga kokku puutub. Söömine on samas ruumis kus mängimine aga magamiseks on magamistuba, kus küll vahel ka mängitakse pritside ja printsesside mägne (sisustatud nii). Huvialaringid on kõigile lastele ja kuuluvad juba lasteaiamaksu sisse! Kes siis sos toetuse peal, selle eest maksab vald. Lapsed on võrdsed, ainult riiete järgi vöib aru saada, kellel paremad võimalused, aga Soomes ei ole ka sellist riiete pärast norimist kohanud, vähemalt lasteaias, nagu Eestis.”