Õnneks on Delfi lugejate hulgas palju neid, kes teavad, et soomlased ei ole ainult meile viinarallile saabuvad isendid. Üldiselt peetakse soomlasi sõbralikeks ja abivalmiteks inimesteks, kes on viisakad ning teiste suhtes sallivad.

“Soomlased on väga meeldivad, viisakad ja sallivad inimesed. Võrreldes eestlastega on neil olnud reeglina hea lastetuba. Just teenindajana töötades on viisakus normiks, mida Eestis palju ei kohta,” kirjutab maija. “Käin seal aeg-ajalt tööl ja imetlen nende sallivust, korralikkust, põhjalikkust ja teenindajate viisakust. Meil on nendelt palju õppida. Võib-olla lähisuhetes ei tule selline vaoshoitus alati kasuks, aga asjaajamistes küll. Arstina töötades tajun ülisuurt vahet just inimeste viisakuses, oskuses oodata, võtta vastutus oma tervise eest ikka endale. Ebaviisakust ja põhjendamatuid emotsionaalseid (mitteargumenteeritud) ajakirjanduslikke sõnavõtte nagu siin (näiteks arstidea adressil) ei kuule. Kui on kaebus, on see põhjendatud. Ja arstil on seal õigus eraelule, ei tule kõne allagi tülitamine väljaspool tööaega, ega ei saa ka vastuvõtu ajal kõrvalised isikud helistada. Eestlased on samas avatumad, samas usaldamatud, küllap meie ajaloost lähtuvalt.”

“Soomlased on väga pragmaatilised ja solidaarsed. Nad on läbi ajaloo Eestit abistanud. Kuid nagu ikka, on igas riigis erinevaid kihte. Ja kahjuks satuvad mitte-nii-rikkad soomlased Tallinna. Sest see on neile taskukohane. Ja sellest tulenevalt kujuneb paljudel eestlastel väga väär arusaam soomlastest. Siiski võin kinnitada, ise paar aastat Soomes elanuna, et see on üks äärmiselt tugev rahvus. Nende edu pandiks on patriootlikkus riigi suhtes ja võime teha koostööd, juhul kui eesmärk on ühine. Seda eriti poliitikamaastikul. On küll erinevad erakonnad. Ja erinevad vaated. Ent kui on vaja midagi ilmselgelt riigi hüvanguks ära otsustada ja teha, siis seda ka tehakse. Üheskoos,” kirjutab njah. “Ainult head oskan öelda soomlaste kohta. Ja loodan, et kaaskodanikud mõistavad, et need, kes Tallinnas läbustamas käivad, on ainult üks osa soomlastest. Ja mitte see meeldivaim.”

Klienditeenindaja Mann peab soomlasi aga kõige meeldivamateks klientideks. “Soomlased on väga, väga toredad, sümpaatsed, soojad ja sõbralikud! Teretavad - palun, tänan, nägemiseni. Lahkudes paljud lehvitavad semulikult, kui olen eemal. See on armas. Mul ei ole soomlastega KUNAGI olnud midagi ebameeldivat, aga eestlased... enamus vingus ninadega, minu terele ei pea vajalikuks tihtipeale vastatagi, muust rääkimata. Oma halba tuju oskavad mõnuga teenindaja peal välja näidata, on ülbed, matslikud. Suures plaanis on mu nägemus selline. Muidugi on ka väga meeldivaid kaasmaalasi olemas, kindlasti tänan neid väheseid.”

hm-i arvates on soomlased muidu toredad, kuid kipuvad iga pisiasja pärast kaebama. “No sellised üsna viisakad ja natuke pika veoga. Mul on nendega üsna head kogemused. Iga pisiasja pärast küll kipuvad kuhugi kaebama mõnikord. Ja kole ausad ning naiivsed. Ma oleks võinud mitu korda mõne maja tühjaks teha, kui oleks tahtnud ja paar autot ära ajada, mis jäetud uksed lahti ning võtmed ette. Majad on neil hästi mugavad, aga käituvad paljud oma majades nõnda, et nädala sees jääb kõik igale poole ripakile, riided ka põrandale, ise nad seda ei häbene. Ja siis reedel tehakse kõik korda, et järgmine nädal uut kultuurikihti koguda. V-tähega sõna on üldiselt nagu sidesõna, ka lastel. Sellised kompleksivabad ja ei põe, mis neist arvatakse. Nagu paljud eestlased - kõige tähtsam, et endal hea oleks. Aga loodus on neil võimas. Ükskõik, kus maailma nurgas ma olen olnud, aga Soome kisub ikka kõige rohkem, just kaljude, metsade ja järvede pärast.”

“Enamus soomlastest, kellega kokkupuude onolnud, on toredad ja viisakad inimesed,” arvab ab. “Loomulikult on ka lärmavaid, alkoholi armastavaid somme, kes Eestis viina järel käivad, kuid ega siis kõik sellised ei ole. Sellised hakkavad lihtsalt silma ja äratavad tähelepanu. Mul on nt mitmeid soomlastest sõpru ja tuttavaid, nende kohta võin öelda küll vaid kiidusõnu — tõesti, haritud, kultuursed ja toredad inimesed.”

juss võtab aga kõik kokku väga lihtsalt: “Nad on meie parimad naabrid koos lätlastega.”