Aastatega on toidulisandite turust kasvanud mitme miljardi euro suurune turg, kus harrastajatele pakutakse erinevaid pulbreid, geele, jooke, sööke ja batoone. Enamik neist toodetest võivad anda treeningule efekti juurde, kuid on ka n-ö platseebotooteid, millel on küll kirev silt peal, kuid mis tegelikult ei anna midagi juurde.

Ei taha hakata tegema reklaami ühelegi tootele ega tootemargile, vaid rääkida oma kogemusest harrastussportlasena spordilisandite kasutamisel. Kindlasti on mõnel lugejal juba tekkinud juba küsimus, et miks harrastajana toidulisandeid üldsegi kasutada. Eks igaüks ise teab, mida oma kehaga teeb ning mida sööb ja tarbib.

Toidulisandid on täiesti kättesaadavad tavalistest toidupoodidest ning nende ostmisel ei küsita isegi dokumenti, aga kui räägin oma võhikutest tuttavatele toidulisanditest, arvavad nad kohe, et see on midagi dopingulaadset.

Nende arusaam spordist on kallutatud mingite mineviku dopingujuhtumite poolt, kus tuntud tegelased on vahele jäänud, ja nüüd on nende arvates kogu sport üks dopingupüramiid. Tegelikult see nii pole. Patustajaid on, kuid see ei tähenda, et kõik seda teevad.

Toidulisandid annavad treeningutele suurema efekti ning aitavad treeninguid tõhusamaks muuta. Olen selle enda peale järele proovinud. Näiteks kreatiini ja beeta-alaniini tarbimisega on langenud keha rasvaprotsent ning jõudu on juurde tulnud. Paranenud on ka tulemused. Olen toitunud võimalikult mitmekülgselt, ega ole jäänud lootma ainult toidulisandite peale.

Kindlasti ei tasuks kogu oma treeninglootust ainult lisandite peale panna, sest siis oleks see lihtsalt üks meelepete. Eelkõige vaja ikka trenni teha ning ka lisandeid tuleb võimalikult teadlikult kasutada.

Ühiskonna suhtumine erinevatesse sooritust parandavatesse ainetesse on valdavalt negatiivne, kuna neid seostatakse enamjaolt dopinguga. Kui sportlane kasutab keelatud aineid, on see loomulikult halb.

Hiljuti näitas Pealtnägija lõiku vanuritest, kes kasutasid kasvuhormooni. Nad nägid oma ea kohta väga head ja terved välja ning seda eelkõige tänu kasvuhormoonile. Kui inimesed on oma kehas õnnelikud ja rõõmsad, siis miks mitte?