Alla 500 euro kätte ei tohiks saada ükski täiskohaga töötav inimene. Kõige madalama palgaga töökoht ettevõttes peaks olema tasustatud vähemalt nii kõrgelt. Kõik töökohad, mis nõuavad mingeid oskusi või palju füüsilist jõudu, peaksid olema tasustatud kõrgemalt.

Tööaeg peaks olema seaduslik ja inimlik. Ületunnid peaksid olema erand, mitte reegel, ja mõlemal juhul tuleks need 1,5-kordselt kinni maksta, nagu nõuab seadus.

Tööle tuleks võtta piisavalt palju inimesi, et iga puhkusele või haiguslehele jäänud töötaja ei lööks töögraafikut segamini. Kahjuks on Eestis paljudes ettevõtetes nii, et üks ootamatult haigestunud kolleeg tähendab teiste jaoks illegaalseid ületunde.

Töögraafikuid tuleks planeerida nii, et inimestele jääks aega puhkamiseks ja perega koos olemiseks. Pidevad 10-tunnised tööpäevad 6- või 7-päevaste töönädalatega ei ole normaalsed. Samuti pole normaalne, et inimesi kutsutakse "eriolukorra" tõttu vabadelt päevadelt ja puhkuselt tööle tagasi.

Töökorraldus peaks olema loogiline ja õiglane. See tähendab seda, et keegi ei pea tegema mingeid töid tasuta. Igasugused lepingus sätestatud kohustuste välised tööd tuleb konkreetselt kokku leppida ja konkreetselt tasustada.

Kui ütlete nüüd, et teie firmas on kõik need tingimused täidetud, aga häid töölisi ikka ei leidu, siis võib-olla tuleks kriitilise pilguga üle vaadata töökuulutused. Praegusel ajal on neis üldjuhul väga vähe infot.

Töökuulutuses peaks olema kirjas tööaeg, töökohustused ja palk. Täpselt. Tööandjal peaks olema üsna täpne ettekujutus sellest, millist töötajat tal vaja on, mitte nii, et lastakse tööotsijal kohale tulla ja siis palutakse tal hakata end reklaamima.

Paljud töökuulutused valetavad töökoha paremaks kui see tegelikult on. Pole siis ime, et juba esimesel palgapäeval tekivad konfliktid. Kui aga valetajaks osutus hoopis töötaja, siis laske ta lahti ja palgake uus. Lihtne.