Mis oleks, kui maailma liidrid tuleksid kokku suurele teledebatile, mida kantaks üle mitmetes telekanalites, raadiojaamades ja internetis?

Debatil võiksid osaleda kõikide suurriikide juhid, kelle sõna ja otsus maksab. Küsimusi esitaksid erinevate riikide tippajakirjanikud, kes oskavad küsida seda, mida on vaja teada. Teemadena tuleksid arutlusele näiteks julgeolek, majandus, keskkond ja teised globaalse tähtsusega küsimused, mis võiksid kõiki inimesi huvitada.

Milleks niisugune debatt? Tegu oleks otseülekandega tähtsate riigipeade omavahelisest vahetust suhtlusest, mis kahandab võimalust hiljem kellegi sõnu väänata või valesti tõlgendada. Ühtlasi saaks seal vastu võtta kasulikke otsuseid, millest oleks hiljem väga raske taganeda.

Kui Ivan Venemaa avarusest kuuleb ja näeb, et Merkel või Obama rääkib hoopis teist juttu kui ta on harjunud nägema ja kuulma oma kohalikust kanalist või naabrimehe käest, siis on see juba suur saavutus. Samas saab Hans või John teada, mida mõtleb Putin.

Maailm muutub üha väiksemaks ja tänu massikommunikatsiooni vahenditele elame niikuinii kõik justkui ühes külas. Suurriikide juhtide otsused mõjutavad tihti tervet maailma. Miks ei võiks nad siis neid kõigile inimestele ühtviisi põhjendada?