Mõni teadlane ütleb, et õunad on kahjulikud ja ei tee meie organismile head ning hakkame kõik koos õunapuid maha saagima?

Viis aastat tagasi polnud mu tutvusringkonnas ühtegi erimenüüga inimest. Äärmisel juhul paar taimetoitlast ja mu vend, kellel on pähkliallergia. Nüüd on mul kaks sõbrannat, kes väldivad laktoosi, üks, kes tahaks vist kogu maailma gluteeni põlema panna, ning peotäis veganeid. Hmm, tegelikult, ma jätan veganid rahule, see on valik ja eelistus. Aga see laktoos ja gluteen, no tule taevas appi!

Enamus inimesi, kes seda väldivad, pole isegi arsti juures käinud ja mingit kinnitust saanud, et nad neid aineid vältima peaksid. Tegu on mingi platseeboefektiga. Loevad netist, et nende menüüst välja jätmine lahendas kellelgi kõik terviseporbleemid ja järelikult aitab see neid ka.

“Ma tunnen end nii-nii palju paremini, nüüd kus ma gluteeni ei tarbi,” õhkavad noored naised, olles äärmisel juhul nädal-kaks gluteenivaba dieeti pidanud. Kas tõesti mood on jõudnud nüüd nii hullupööra ka meie menüüdesse? Ma saan aru, et me riietume tihti mitte ainult vastavalt vajadusele, vaid ka edevusest lähtudes, aga toit on ELUKS VAJALIK ja sellega mängimine ei ole okei. Olen enam kui kindel, et lähima paari aasta jooksul leitakse järgmine aine, mida kohe kindlasti keegi tarbida ei tohiks. Lõpuks jäävadki meile ainult juurikad… kui needki.

Öelge ausalt, kas teie seas on neid, kes väldivad gluteeni või laktoosi? Kas teete seda moepärast või on selleks ka tegelik meditsiiniine vajadus?