"Eurovabamüürlaste ja Gorbatšovi vahel oli juba 1980ndatel kokku lepitud niinimetatud Euroopa Ühiskodu plaan, mis sisaldas sovjetisotsialismi demonteerimist ja asendamist eurosotsialismiga. Seda plaani toetas ka USA.

Ilmselt nägi vähemalt plaani esialgne variant ette Nõukogude Liidu astumist Euroopa Ühiskodusse ühes tükis, välistades seega Eesti ja Balti riikide iseseisvumise. Nõukogude Liidu lagunemine oli rohkem nagu tööõnnetus.

Kui sai selgeks Nõukogude Liidu lagunemise suur tõenäosus, võeti pigem vastumeelselt suund selle värdmoodustise aeglasele kontrollitud lagundamisele, et ennetada suuremat relvakonflikti (erinevalt Jugoslaavia lammutamisest, kuhu oli juba algusest peale sõda sisse programmeeritud).

Teisest küljest kartsid Põõsas Seenior, Thatcher ja Mitterrand Saksamaa taasühinemist. Sellega tuli neil vastumeelselt leppida seetõttu, et Saksamaa taasühinemist oleks saanud takistada vaid sõjalise jõuga. Ühtses Nõukogude Liidus loodeti näha vastukaalu Saksamaale ja Saksamaa taasühinemise peamist (võib-olla ka jõuga) takistajat, kuid need lootused ei õigustanud ennast. See pettumus tegi ilmselt leppimise Nõukogude Liidu lagunemisega kergemaks.

Saksamaa taasühendamist ei suudetud sõjalist jõudu kasutamata ära hoida, seetõttu lasti käiku plaan B, mis nägi ette kiirendatud tempos Euroopa Ühendriikide rajamise Saksamaa käsist-jalust sidumiseks ja mis nägi ette ka Nõukogude Liidu lagunemise võimaluse.

Selle plaani B raames oli ette nähtud Saksamaa ja Prantsusmaa tihedam integratsioon Saksamaa kontrollimiseks. Kuna aga Thatcher ei tahtnud soostuda Euroopa Ühendriikide moodustamisega ja Suurbritannia sidumisega sellesse, siis ta kõrvaldati bilderberglaste poolt võimult 1990. aasta sügisel," kirjutab lugeja.