Aastaid tagasi, kui algas see niinimetatud majanduskriis, siis kärbiti kõigi töötajate palkasid 10% võrra ja samale tasemele pole need siiamaani tagasi jõudnud. Kindlasti on see nii paljudes töökohtades Eestis, ja ega midagi erakordset nagu ei olegi. Millest ma paraku aru ei saa, on see, et kui lugeda ettevõtte majandusaruannet, siis 2012. aasta puhaskasum oli Eestis 30 miljonit eurot, mis oleks nagu suhteliselt korralik, aga see ei kajastu tavatöötajate palkades.

Kui asja natukene täpsemalt uurida, siis juhtivtöötajate palgad on ikka päris korralikud. Eesti-poolne juhatuse esimees saab natukene üle 20 000 euro ja juhatuse liikmed 18 000 kandis. Naisterahvas, kes ettevõtet vahepeal juhtis, oli oma tegemistes nii edukas, et edutati kontserni-siseselt Soome ettevõtteid juhtima, palgaga 28 000 eurot.

Kõigi Skandinaavia ettevõtete juhatuse esimehe 2012. aastapalk oli 600 000 eurot. Muidugi tuleb arvestada summadest maha tulumaks, aga number jääb ikka enam kui soliidseks.

Miks nuhin teiste rahaasjades? Sellepärast, et kui lugeda infot, mida kajastab meedia meie ettevõtte kohta või ettevõtte kuukirja ja Soomes oleva pomo blogi internetis, siis on kõik suurepärane, aga miskipärast ei tunneta seda ei mina ega ka mu kaastöölised!

Miks on need palgakäärid nii suured, et minu kaastöölised saavad kätte olenevalt töölõigust 450-800 eurot? Loomulikult on ettevõtja huvi teenida võimalikult palju kasumit, ja kui inimene on nõus, siis miks peaks talle rohkem palka maksma, onju? Aga kust tulevad numbrid nagu 600 000 aastas ja 28 000 ning 20 000 kuus? Kõrgem matemaatika, millest mina aru ei saa, samamoodi nagu ettevõtte juhatus ei saa aru, et 700-eurone palk ei võimalda normaalset elu!

PS. Mis te arvate, mis ettevõttega on tegu?