Me elame põhjas, on ju selge, et siin on talvel külm. Ja seda mitte esimest aastat, külm on on olnud siin aastatuhandeid. Kuidas on võimalik, et selle üle nii palju kurdetakse? Inimesed peaksid olema juba ammu ära harjunud. Õppige talvega toime tulema!

Põhiprobleem on muidugi, et külm röövib rahakotti. Keskküte on kallis, küttepuud samuti. Kui keskküttega majadel ei ole peale maja soojustamise suurt midagi ära teha, siis puuküttega kodudes annab küttekulud viia väha hõlpsasti madalaks. Viimati, kui küttepuude hindu vaatasin, tuli ühe ruumi eest välja käia ca 50 eurot. See on täiesti ajuvaba ja ma ei saa aru, miks inimesed üldse sellise hinnaga ostavad. Saab ka palju odavamalt.

Esimene asi, millest tuleb aru saada on see, et puid tuleb teha (osta) kevadel. Kevadel võite osta märja puu, mis on kõvasti odavam, sügiseks kuivavad kenasti ära. Teine koht, kust kokku hoida, on osta palk, mitte lõhutud puu. Suve jooksul nii palju aega ikka on, et paarkümmend ruumi puid ära lõhkuda. Märg palk maksab mitmeid kordi vähem kui lõhutud kuiv puu.

Kuid kõige odavam on osta hoopis küttepindasid. On väga palju puidufirmasid, mis müüvad oma jääke väga odavalt. Need on üldjuhul korraliku jämedusega ja teevad sama välja, mis tavalised küttepuud. Osa firmasid müüb ka kasepindasid, mis on lisaks odavusele ka väga kõrge kütteväärtusega.

Minu kodus lähevad küttepinnud ahju juba päris mitmendat aastat. Ainus erinevus tavaliste küttepuudega on hind. Toa saab soojaks täpselt sama moodi. Kui nüüd hindu võrrelda, siis 8 ruumi küttepinde maksab 75 eurot. Talve jooksul kulub suure maja peale 3 koormat ehk 24 ruumi. Maksma läheb see 225 eurot, mida on väga vähe. Mõnel on korteri ühe kuu soojaarve sama, mis minul terve aasta oma. Inimene, kes ostab aga lõhutud kuiva puu (tavaliselt vanainimesed, kellel pole jaksu puid ise lõhkuda), maksab sama koguse eest 24x50=1200 eurot. Märkate erinevust? Erinevus on enam kui viiekordne. Toasoe ei pea olema hirmkallis, ise olete lollid, et olete nõus nii palju maksama.

Üks odavam viis on veel osata RMK-lt raiejääke. Maksate väikese summa ja saate langi, kust võite jääke korjata. Lankidele jääb päris palju korralikku materjali ja see tasub igal juhul ära.

Kõige paremas seisus on muidugi inimesed, kel on oma mets ja oma luba. Läheb vaid natuke raha kütte ja transpordi peale ning puud on olemas, loomulikult ka natuke oma aega.

Selge on see, et küttepuud ei lähe odavamaks enne, kui nõudlus ei lange. Viimased aastad on aga puumüüjaid soodustanud ja hinnale on tublisti otsa sügatud. Ja kui te olete nõus maksma, siis hind ei langegi. Mõelge ikka enne kõik variandid läbi, kui talvepuid ostma hakkate. Lõhutud puid osta oleks sama, mis osta poest keedetud makarone kolm korda kallimalt. On sel mõtet?