Kindlasti võib halbadeks liigitada kommentaarid, kus halvustatakse rahvust või isikut, õigustatakse inimsusevastaseid kuritegusid või kuritegusid üldse. Samas on poliitiliste kommentaaride liigitamine halbadeks ja headeks üpris keeruline, sest kuna meie armsad poliitikud valavad ajakirjanduse veergudel tuld ja tõrva kaela oma rivaalidele, siis miks ei või nende fännid teha seda sama oma kommentaarides?

Sama kehtib teiste riikide ja nende valitsuste kritiseerimise suhtes. Meie riigi suhtes vaenulikult käituva riigi ja/või tema valitsuse kritiseerimine või tema naeruvääristamine ei ole automaatselt selles riigis elava põhirahvuse kritiseerimine ja naeruvääristamine. Ka ei ole see nimetatud rahvuse meie riigis elavate esindajate kritiseerimine.

Kui sellest mõnikord ikkagi teisiti aru saadakse, siis tähendab see, et solvunu, kes tihti on EV kodanik, peab ennast tegelikult hoopis teise riigi kodanikuks, püüab teenida igati selle riigi huve ja EV kodakondsus on võetud paremal juhul lihtsalt omakasupüüdlikel eesmärkidel. Kui nii, siis milleks tema solvumisest nii suurt numbrit teha?

Tahtsid kodakondsuse võtmisest kasu saada, neela siis alla ka kibestumised, mis selle kasuga kaasas käivad. Vaevalt, et riigil niisugustest libakodanikest midagi kasu on, pigem vastupidi.

Tahtmata olla paranoiline, tundub mulle, et Vene Delfi on muutumas Vene Föderatsiooni Delfiks ja kaitseb viimase huve, moderaatoriteks on aga ennast möllinud selle naaberriigi propagandatöötajad, kui mitte eriteenistuste töötajad. Eesti riiki ja tema valitsust, valitsuse liikmeid ja eesti rahvast küüniliselt sõimavad või otsesele vägivallale kutsuvad kommentaarid ilutsevad Vene Delfi veergudel, ilma, et neid keegi kustutataks.

Samas kustutatakse koheselt kommentaarid, kus keegi püüab kritiseerida "suure naabri" valitsust või selle eestivaenulikku poliitikat või siis blokeeritakse IP aadress üldse.

Moderaatorid on minu arvates muutunud tsensoriteks, kes oma töös juhinduvad mitte õigusaktidest ja headest tavadest vaid isiklikest poliitilitest eelistustest. See aga viib mõttele, et väljaanne on nimelt valinud just niisuguste poliitiliste eelistustega moderaatorid.

Palju räägitakse ajakirjandusvabadusest. Ajakirjandust nimetatakse ka neljandaks võimuks ja see ei olegi nii vale. Nimelt on väljaandjatel vabadus otsustada, kellele nad sõna annavad. Seega on ka väljaandjad teatud mõttes tsensorid. Kui nüüd riik püüab seda kõike kuidagimoodi seadustega reguleerida, tõstetakse kohe kisa ajakirjandusvabaduse piiramisest.