Ma ise olen samuti töötu ja otsin endale töökohta nii Eestist kui ka Lõuna-Soomest. Lõuna-Soomest sellepärast, et mitte kaotada sidet Eestiga ja isikliku koduga Tallinnas.

Mina otsin samuti töökohta palga suuruse ja töökoha tingimuste järgi. Ma ei ole samuti nõus tegema tööd mitme eest ja saama palka ühe eest. Kindlasti peaks olema minu poolt otsitavas töökohas peale inimväärse palga ka head töötingimused.

Ma ise tegelen erialaselt remondi-, renoveerimis- ja restaureerimis- ning ehitustöödega ja sellises töövaldkonnas pean kindlasti tööandja poolt pakutavaid tingumusi oluliseks. Ma ei ole huvitatud tegema tööd spartaklikes tingimustes - see tähendab ööbima talvel kuskil külmas suvila tüüpi elamus, kus on hommikul külm tõusta või mitmekesi koos ühes väikeses elamus - see on üldjuhul välistatud.

Ma loodan, et need ajad on jäädavalt möödas, kuid ma ei saa neid töid päriselt välistada, sest teinekord ajab rahahäda igal juhul mõtlematult töökohti vastu võtma.

Eestist ja isegi Tallinnast on töövahendusportaalidest väga raske leida head töökohta. Tihtilugu jääb mulje, et need töökohad on sellepärast välja toodud, et keegi seal ei püsi. Eks neid põhjuseid on palju. Peamine on muidugi väike palk, aga on ka teisi võimalusi.

Tihti pole külmal ajal ehituse kõrval soojakutki, kus käia end külma ja vihma eest soojendamas. Tihti on objekti tähtajad nii lühikesed, et tööandjad tahavad, et töölised teeksid ületunde. Kui ületunde ei tee, siis on alati oht tähtaeg ületada ja tööandja saab kasutada palga maksmisel seda ettekäändena, et maksta madalamat töötasu. Ehitussektoris töötegijat sageli ei väärtustata ja proovitakse ehitis minimaalsete kuludega valmis teha.

Paljud ütlevad, et kui Eestis on palgad liiga väikesed, siis minge välismaale ja seda on öeldud ka mulle: et miks sa siis elad Eestis, kui näed, et välismaal on elu parem, palgad suuremad ja saab lubada endale inimväärset elu. Ma olen omal nahal seda kogenud. Olen läinud välismaale omal käel endale tööd otsima, kaks kätt taskus ja ühe otsa piletiga. Võin öelda, et kui ei ole töökohta, siis ei oodata sind kusagil, ei võeta lahkelt vastu ega pakuta suurt raha.

Tahaksin küsida ka teistelt lugejatel: mis oleksid need palganumbrid, mille nimel üldse tasuks tööle minna ja kui tähtsat rolli mängiksid sealjuures tingimused töökohas?