"Kas olen erand või on selline asi massiline? Vestlusest MTA infotelefoni töötajaga sain aru, et see on maksuameti tavapärane käitumine.

Ühesõnaga, lugu järgmine: töötan FIE-na. Hommikul e-posti avades laiutas seal maksu- ja tolliameti kiri, milles teavitati, et olen neile võlgu. Olin neile võlgu füüsilise isiku tulumaksu, mille maksetähtaeg oli 16. septembril ja mille olin ära maksnud juba 11. septembril. Ja nagu ikka MTA tähtaja ületanud kohustuste puhul, oli juurde arvestatud juba ka võlaintress.

Mis lihtinimesel muud üle jääb, kui võtta telefon, et asjasse selgust saada, sest 11. septembril sai makstud kõik 16. kuupäeva maksud ja kontrollitud üle, et enne oktoobrit rohkem maksetähtaegu ei kuku.

Selgitasin MTA infotelefonil vastajale probleemi ära. Väsinud häälega naisterahvas lubas asja uurida ja tagasi helistada, mida ta umbes viie minuti pärast tegigi. Ja milline oli siis selgitus? Sain teada, et minu poolt 11. kuupäeval makstud summa läks hoopis mingi sotsiaalmaksu tasumiseks. Ah et kustkohast nüüd niimoodi äkki see sotsmaks tuli? Vastus oli uskumatu: see summa genereeritaksegi 15. kuupäeval, varem ei ole seda kusagil näha ja kui sa seda otsekohe ära ei maksa, siis järgmisel päeval oledki maksuvõlgnik koos intressidega!

Huvitav, kui palju on maksumaksjaid, kellele riik sedasorti ettearvamatuid makse genereerib? Hea küll, maks maksuks, küllap see ära põhjendatakse, aga intress? Muidugi, intressisumma pole suur, Eesti inimene vihastab korra, kirub ahnet riiki ja maksab ära. Kaevata pole kuhugi ja mis sa ikka nende sentide pärast... Aga kui neid inimesi on palju, tuleb siit juba arvestatav lisatulu.

Kusagil mujal institutsioonides ei oleks selline asi mõeldav. Enne ikka arve - teavitus sellest, et pead maksma, ja alles siis, kui pahatahtlikult maksmisest kõrvale hoiad, hakkavad lisanduma intressid. Võlaõigusseaduski viitab hea usu ja mõistlikkuse põhimõtetele. Hea tava võiks siinsel puhul minimaalselt olla õigeaegne teavitamine - alles see annaks ehk õiguse ka intresse nõuda.

Olgem ausad, sellises situatsioonis ei saa pahaks panna ka inimeste kõige levinumat reaktsiooni - soovi üldse mitte makse maksta, sest sellist genereeritud lisatasu maksavad ju ainult oma tulusid ausalt deklareerivad kodanikud, kuid maksuameti käitumine kodaniku suhtes on siin kõike muud kui aus," kirjutab lugeja

Maksuamet seletab: FIE peab oma kohustuste täitmist ise jälgima

"Kui inimene on FIE, siis seadusest tulenevalt tekib tal kord kvartalis avansilise sotsiaalmaksu tasumise kohustus. Makse tasumise tähtaegu on 2013. aastal neli: 15. märts, 17. juuni, 16. september ja 16. detsember. FIE peab oma kohustuse täitmist ise jälgima, MTA selle kohta isikule maksuteadet ei väljasta.

Kui FIE ise ei jälgi seda, et avansiline makse oleks tähtajaks tasutud ja tekib võlg, siis MTA informeerib isikuid. Mis puudutab juba varem ettemaksukontole kantud füüsilise isiku tulumaksu kasutamist sotsiaalmaksu tasumiseks, siis maksude tasumise ja tasaarvestamise järjekord on reguleeritud MKS § 105 lg 6. Selle sätte kohaselt tasutakse või tasaarvestatakse maksukohustuslase rahalised kohustused kohustuste tekkimise järjekorras. Ühe ja sama tähtpäevaga nõuete täitmisel võetakse aluseks samas sättes sisalduv järjestus, kus sotsiaalmaks on järjekorras eespool füüsilise isiku tulumaksust. Teisisõnu: kui isikul on samal tähtpäeval vaja tasuda mitu kohustust, lähtutakse nende kohustuste tasumisel viidatud järjekorrast. Füüsilise isiku tulumaksu võlg sai tekkida seetõttu, et ettemaksukontol olnud raha täitis sotsiaalmaksukohustuse, kuid sellest ei piisanud enam tulumaksukohustuse täitmiseks," seletab maksuameti pressiesindaja Uku Tampere olukorra lahti.

Täpsemalt saab FIE sotsiaalmaksu avansiliste maksete kohta lugeda MTA kodulehelt.