Peale India köögi kasutatakse seda veel Itaalia, Tai, Taiwani ja Kambodža köökides. Peamiselt kasutatakse seda pastatoitudes, kastmetes ja salatites. Üks minu lemmikuid on Pesto kaste, mis koosneb enamuses just basiilikust. Pesto on ideaalne näiteks kanafileekuubikute ja penne pastaga. Veel sobib basiilikut kasutada kala, kartulite ja seenetoitude valmistamisel.

Reeglina lisatakse basiilikut toidule peale tulelt tõstmist, vahetult enne serveerimist. Siis on basiilikut tunda kõige paremini ja selle maitseomadused säilinud. Basiiliku maitse meenutab veidikene aniisi, kuid siiski pole need üks ja seesama taim.

Muuhulgas kasutatakse basiilikut ka ilumaailmas. Näiteks seda võib lisada vannivette ergutamiseks ning spasmide leevendamiseks. Veel kasutati ka vanasti basiilikutaimi kärbeste eemale hoidmiseks köögist, kui riputati seinale kimp kuivanud basiilikut. Matkates võib samuti kasutada sääskede peletuseks hõõguvatele sütele visatud basiilikuoksa.

Basiilikut saab kõige paremini säilitada kuivatatuna, nagu ma isegi seda teen. Poes on müügil basiilikutaimed, need tuleks ära hakkida ja kuivatada. Hiljem tuleks panna basiilikupuru soovitatavalt tumedasse anumasse õhukindlalt. Päikese käes ja vabas õhus kaotab basiilik üsna kiiresti oma maitse- ja lõhnaomadused.

Itaallased ei pea külmutamist just parimaks säilitusviiskiks, kuid proovida ju võib, näiteks võib kasutada jääkuubikuresti või šokolaadikommide karbi süvendeid. Toiduvalmistamisel tuleks basiilik lisada külmunud kujul (kindlasti mitte eelnevalt sulatatuna). Itaallased peavad parimaks säilitusviisiks oliiviõli. Võtta värske basiilikutaim, eraldada lehed ja laduda need kihiti peene soolaga purgi põhja ja vaba ruum täitke oliiviõliga. Olen seda samuti proovinud ja näen, et itaallased teavad, millest räägivad. See on parim.