Eesti viletsatest palkadest on palju juttu olnud. Lisaksin omalt poolt veel kord: ei ole lihtsalt võimalik ära elada meil kehtiva miinimumpalgaga ega ka sellest veidi kõrgema palgaga. Kuidas need inimesed praegu toime tulevad - ei tea.

Ainus lootus oleks see, et ühel hetkel on tööjõunappus nii suur, et tööandjad on sunnitud palka tõstma. Aga võta näpust. Loomulikult ei taha tööandja palka tõsta. Tööandjad tahavad hoopis mujalt odavat tööjõudu sisse tuua.

Selline odava tööjõu sissetoomine oleks Eestile sõna otseses mõttes hukatuslik. Inimeste elatustase ei saagi tõusta, väljaränne suureneb. Madalapalgalised, kes siia jäävad, surevad viletsusse, lähevad kuritegelikku teed või kasvatavad meile üles uue põlvkonna, kes on näinud vaid vaesust ja viletsust. Ja see uus põlvkond on osa meie ühiskonnast.

Sissetoodud odava tööjõu probleemidest saaksime aimu, kui vaataksime muu Euroopa poole. Need probleemid on ka alles algus. Kui kaua ja miks peaks sissetoodud inimene tahtma teha odavat orjatööd? Mingi aja ilmselt teeb, kuid mitte kauaks. Mis neist edasi saab? Nii majanduslikus mõttes kui meie ühiskonda integreerumise mõttes?

Miks ei huvita see probleem tööandjaid? Kui palju on Eestis üldse Eesti ettevõtteid? Neist, kes tahavad võõrtööjõudu sisse tuua, pole paljud Eesti omanikega ettevõtted ja neid ei huvita, mis siin pikas perspektiivis toimuma hakkab.

Eesti probleem on ka see, et paljud kohalikud edukad ettevõtjad, poliitikud ja muude elualade esindajad ei näe juba ammu enda pikemaajalist seotust Eestiga. Nad ajavad siin raha kokku nii kaua kui võimalik. Kui Eestis elu kibedaks läheb, siis kolivad nad välismaale. Nende lapsed õpivad välismaal ja suure tõenäosusega tagasi ei tule. Miks peaks neid inimesi Eesti tulevik huvitama? Isegi kui nad hetkel Eestis elavad, siis teavad nad, et kui siin enam elu ei meeldi, saavad nad välismaale minna. Eesti on neile justkui varuvariant, mitte kodumaa.

Nii et keda üldse huvitab Eesti tulevik? Kindlasti mitte neid, kes tahavad võõrtööjõudu sisse tuua. Ja ma pean silmas just odavat, kvalifitseerimata tööjõudu. Sellise tööjõu sissetoomine tähendab vaid seda, et loodetakse leida inimesi, kes ei tea oma õigusi või kel pole võimalik nende eest seista - kelle elu oli enne veelgi viletsam. Et siis selliseid inimesi kasutades oma taskuid edasi täita. Nii kaua kui võimalik.

Elu Eestis ei saagi sellisel juhul paremaks minna. Vähemalt mitte keskmise inimese jaoks.