Praegu on gripihooaeg ning kõik keda ma tean, teavad omakorda kedagi, kes on haiged. Mõned on isegi perekondade kaupa kodus kõrge palavikuga siruli maas. Haigused ei vali ega küsi. Niisiis olgu tegemist sülelaste või raukadega, nõrkade või tugevatega. Kuid on ka neid, kes oma haigust teadlikult ignoreerivad ja seda ei ravi ning tööl või koolis edasi käivad.

Sellised inimesed peaksid teadvustama, et igasugune püstijalu haiguse läbipõdemine on tervisele topelt kahjulik. Samuti on see ohtlik teistele tema ümber, kuna tekib nakkusoht. Haigus võib ravimata kujul edasi areneda ning muutuda näiteks külmetusest kopsupõletikuks. Haigestumisel tasub ennast jälgida ning panna kindlasti kõrva taha arstide soovitused. Näiteks kestab 5 päeva viirushaigus ning kui see pole selleks ajaks taandunud, on tõenäoliselt tegemist juba põletikuga.

Paljud inimesed käivad meelega tööl või koolis edasi, kuna haigestumiseks pole lihtsalt aega. Samuti teeb puudumine kahju ka finantsiliselt. Kuid veel suurema rahalise põntsu võib panna hoopis välja ravimata haigus ning hilisem tüsistustega tegelemine. Paratamatult on hirm töökoha kaotamise ees ning saamata jäänud töötasu suur motivaator selleks, et käia tööl edasi isegi suure haigusega.

Puudulikud sotsiaalsed toetused, hirm ja ebakindlus on paraku selle kõik tinginud. Kui Rootsis saab võtta haiguslehe isegi stressi puhul, siis meil läheb paraku haigusleht käiku alles siis, kui haiguse tõttu enam omal jalal püsti ei seista. Sellest hoolimata peaksid inimesed ikkagi meenutama, et kõige tähtsam on ikkakgi tervis. Raske on, kuid püsige terved!