Ma kardan, et isegi kui see teoks tehtaks, siis on tulemus nadivõitu. Enamus hallipassi inimesi on pragmaatilised. Hall pass annab just neile vaba sissesõidu Venemaa Föderatsiooni, aga tagab ka vaba liikumise ELis ja nii mõnes muuski riigis. Ainult Eesti kodakondsus piirab neil pääsu Narva taha ja vene pass vaba pääsu Läände. See kõik puudutabki ju vaid just neid omaaegseid ENSV muulasi. Need, kes on juba Eesti Vabariigis sündinud, need on nüüd juba kodakondsed ja alles täiskasvanuks saades saavad sellest loobuda, kui tahavad.

See siiski on nullkodakondsuse kehtestamine. Mis sest, et tagantjärgi ja hilinemisega. Min usun küll, et kahju on suurem, kui loodetav kasu. Seda mitte ainult Ratasele ja Keskerakonnale.,vaid tervele Eesti riigile. Miks me ikka nii väga tahame iseendi olukorda kehvemaks muuta?

Kodakondsus ei tee kedagi lojaalseks. Veel vähem siis, kui see neile sunniviisiliselt anda. Mis kergelt tulnud, sel polegi ju hinda. Annab äratundmise, et varem või hiljem saavad nad ikka oma tahtmise. Kodakondsus ei tohiks olla poliitilise lehmakauplemise asi või kergesti kättesaadav. Kodakondsust peaks väärima.

Kuidas saada aru sellest, et räägime ainult nendest inimestest, kes on siin elanud enne Eesti taasiseseisvumist 20. augustil 1991. Teiseks, ta peab olema vähemalt 15-aastane, olema pikaajalise elamisloaga? Kuidas on võimalik, et vähemalt 15-aastane elas siin enne 1991. aastat? Nonsenss!

Esiteks on ju selge, et enamus neist ei hakka kirjutama mingit avaldust, veel vähem hakkama tõotusi andma. Nemad nõuavad tingimusteta kodakondsuse andmist. Muide, kuidas saab üldse halli passi omada ilma püsiva elamisloata? Neid ju antakse välja ka teatavatel tingimustel. Või peetakse silmas neid, kes on endale selle ebaseaduslikult soetanud?

Ma oleksin lootnud, et see asi oleks ikka enne põhjalikult läbi mõeldud, enne kui sellega üldse välja tullakse. Ma ei näe siin mingit loogikat. Mind selline jutt ei veena.