Tsiteerin portaali Alkoinfo.ee: "Eesti elanike alkoholitarbimine on enesehävituslik. Me pumpame endasse alkoholi kogu rahva tervist ohustavates kogustes. Eesti elanike alkohoolsete jookide tarbimine arvestatuna 100% alkoholis oli 2012. aastal 10,6 liitrit elaniku kohta. Rõõmustada on siiski vara, kuna Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul toob juba üle 6 liitri puhta alkoholi tarbimine elaniku kohta aastas kaasa tõsise kahju rahva tervisele."

Sageli kuuleme juhtumitest, kus nokastanud kodanikud on võtnud vaba voli autorooli istuda, seades ohtu nii enda kui ka teiste inimeste elu ja tervise. Politseile on palju väljakutseid kodudest, kus alkohol põhjustab vägivalda ja väärkohtlemist, seda ka laste suhtes.

Samuti kipub alkohol kuritarvitaja tervise kallale. Eestis sureb alkoholi tarbimisega seotud haigustesse igal aastal 500–700 inimest, kusjuures üle 500 neist on mehed. Kui inimene tarbib korraga liitri viina, siis ei pea tema organism sellele tõenäoliselt vastu ning tulemuseks võib olla surm. Ei saa ka jätta mainimata inimesi, kelle sissetulekud ei ole võimelised katma nende kulu alkoholile. Need inimesed võivad sattuda tänavale elama. 

Väljatoodud faktid ja juhtumid ei tule vast kellelegi liialt suure üllatusena, kuid ometi ignoreeritakse põhjuseid ning pannakse tähele vaid tagajärgi. Kui asjale otsa vaadata, siis ei peeta alkoholi kuigi suureks probleemide tekitajaks. Peale kella üheksat näidatakse telekas alkoholireklaame, inimeste postkastidesse laekuvad igapäevaselt erinevad brošüürid, mis propageerivad joomist, reklaamides odavat viina.

Tekib küsimus, et miks on alkohol inimestele niivõrd kättesaadav? Ma ei pea siinkohal isegi silmas õlut või veini, kuid miks on toidupoe lettidel lai valik kanget alkoholi?! See jätab mulje justkui oleks enda koomajoomine täiesti aktsepteeritav ning ohutu tegevus.

Kui inimesed teadvustaksid endale, et mõistlikum on juua kultuurselt, mitte püstitada igal nädalavahetusel uusi mahurekordeid, siis jääksid paljud tagajärjed tulemata. Sestap esitan riigiisadele palve: koristage toidupoodidest kange alkoholi müük ning viige see äri spetsialiseerunud asutustesse. Nende lahtiolekuajad võiksid olla piiratud, pühapäeviti võiks need olla suletud ja teistel päevadel kindlatel kellaaegadel, näiteks kella kümnest hommikul seitsmeni õhtul. Kindlasti oleks selline korraldus kasulik alaealiste alkoholist eemale hoidmiseks.

Kui ühiskond taipab, et viina asemel on lihtsam osta kaks-kolm õlut, siis oleks ka see suur võit. Väikestes kogustes on alkoholi tagajärjed suhteliselt tagasihoidlikud, seega poleks kultuurne tarbimine niivõrd suur ühiskondlik probleem. Müügi piiramine ning kange alkoholi hankimise raskendamine oleksid esimesed sammud, mis aitaksid kaasa alkoholiga seonduvate probleemide vähenemisele.