Kui oleme Eestis ID-kaardiga tegutsemas, siis saame hakkama, sest ka igas vallaraamatukogus on arvuti ID-kaardi toetusega (kui veel muidugi raamatukogu on alles).

Piisab aga, kui oleme ületanud Eesti riigipiiri ja meil võib isegi olla kaasas ID-kaardi lugeja, siis mitte üheski avalikus internetipunktis (kui leiad sellise koha) ei saa sa seda ID-kaardi lugejat kasutada mitmel põhjusel. Esmaselt ei usalda seda"ID-kaardi asjandust" juba need interneti punkti töötajad-valvurid, sest on vaja veel enne ka driverid installida ja eraldi veel ID-kaardi tarkvara peale installida, et ID-kaardiga saaks efektiivsemalt toimetada.

Isegi, kui internetipunkti töötajad-valvurid poolenisti umbusaldades siiski lubavad seda ID-kaardi lugejat kasutada, siis ilmneb, et internetipunkti arvutis on kõik installi ja konfigureerimise toimingud sysadminni poolt ära keelatud ja seda ka õigusega.

Mitmetes kohtades on veel ka avalikes internetikohtades erinevad Linuxi distributsioonid, mis ei pruugi niisama "lambist" ID-kaardi lugejat tunnistada, tarkvarast rääkimata. Kui sul peaks olema kaasas oma sülearvuti, et teha ID-kaardi toiminguid, siis ei pruugi sa ühenduda internetti, sest lihtsalt internetipunkti töötajad-valvurid ei julge sinu sülearvutile interneti juurdepääsu anda.

Seega, kui oled välismaal, siis võta kaasa pass ja jäta heaga ID-kaart koju ja usalda see ID-kaart oma tuttavale, kes saaks sinu asemel kõiksugu vajalikud maksed sinu eest ära teha, et sa mingisugusele asutusele-firmale võlgu ei jääks. Keegi ei taha, et pärast mingi inkassofirma suuretrahvikirvega selga lajataks.

Paljudel inimestel on just pikemalt väljamaal viibides sellised asjad juhtunud. Midagi tuleks selle probleemiga ette võtta.