Nii Järvamaalt, Elvast kui ka Jõgevalt on meieni jõudnud pilte mustast vihmaveest ja hallist vahust, mida maha sadav vihm on tekitanud.

Ilmateenistuse sünoptiku Taimi Paljaku sõnul on tume vihmavesi suure tõenäosusega tingitud Sahara tolmust ja Portugali tahmast, mille kandis Eestisse madalad ja tihedad pilved toonud orkaan Ophelia.

Delfi küsimusele, kui ohtlik on siia kandunud tolm ja tahm, mis nüüd vihmaga maapinnale jõuavad, vastas Paljak, et ilmateenistus selliseid keemilisi analüüse ei tee ja see kuulub keskkonnauuringute keskuse pädevusse, kuid Sahara päritolu tolm peaks olema naturaalne ja kuigi suurt ohtu ei tohiks kujutada. "See saaste on tolm nagu enamik tolme," märkis Paljak.

Tervisele kahjulikumad on Paljaku sõnul Portugali tulekahjudest tingitud suitsu- ja tahmajäägid, mille kohta võib arvata, et need sisaldavad ohtlikke koostisosi.

Ilmateenistuse sünoptikule ei meenu, et varem oleks Sahara kohalt tolm Eestisse jõudnud. "See on pigem harukordne. Kõige sagedamini jõuab seda Vahemere maadesse ja sealt ka aeg-ajalt Kesk-Euroopasse, aga et ta jõuaks Läänemere ümbrusse, pole kindlasti tavaline."

Paljak märkis, et Sahara tolmu siiajõudmine eeldab erinevate asjaolude kokkulangemist. "Kui ei oleks nii tugevat lõunavoolu olnud, siis ta olekski piirdunud Pürenee poolsaarega," lausus sünoptik.