Keskerakond võitis valimised igas mõttes. Savisaarega või ilma, Lasnamäega või ilma. Kui Savika näol on tegemist tõepoolest küsitava isiksusega, siis ka teine koht absoluutses häältetabelis kuulus Keskerakonnale ja Ratas on ometi ju asjalik riigimees?

Ma ei poolda ise ühtegi erakonda, kuid ei näe põhjust, miks peaks korraldama kindla peale kambaka, et kukutada poliitiline jõud, mida toetab üle 30% rahvastikust? Poole enam kui kedagi teist. On siis Tartus või Pärnus elu tõesti nii lill ja Tallinn üks igavene häda ja viletsuse org? Tegelikult ei ole vahet, kust kellegi hääled tulevad, me kõik oleme inimesed ja ühe palju väärt. Meil kõigil on üks hääl.

Keskerakonna populaarusel ei ole mingit seost okupatsiooniga. Keskerakond lihtsalt teeb osavat populismi ja kõnetab kõige osavamalt oma valijaskonda - vaeseid inimesi. Opositsioonis on neil lihtne end riigi valitsejatele vastandada ja seetõttu hääli saada. On ju objektiivne fakt, et meie riigis on paljudel raske elada. See pole vaid valitsuse süü, kuid see on juba teine teema.

Mulle tundub, et inimesed vajavad lihtsalt taas kord põhjust Eestis elavate venelaste siunamiseks. Milleks see vajalik on, ma ei tea. Küll aga tean selle põhjust - rumal lühinägelikkus.

Peamisi põhjuseid on kunagine NSVL-i okupatsioon, mis mingil põhjusel kirjutatakse vene rahvuse kaela. Tegelikult oli kommunistlik okupatsioon midagi palju suuremat - ühiskondlik eksperiment, kui nii võib öelda. Venemaa paari julmuri juhatuse all oli lihtsalt selle keskuseks. Samamoodi olid punased jõud ja mõtteviisid Eestis endas olemas.

Punaterror ei olnud aga vene terror eesti rahva pihta, seda teostati ka oma rahva vastu. See oli just nimelt punaterror. Olgu, ma ei taha teemat liiga pikaks ajada, point on selles, et NSVL-i okupatsioonil on praeguse Venemaaga väga vähe pistmist. Me ei vaata ju viltu teistele endistele vallutajatele: Saksamaale, Rootsile, Poolale ja Taanile?

Miks me siis soovime end vastandada jämedalt 25 protsendile meie ühiskonnast? Peaaegu igaühel meist on mõni vene rahvusest sõber või sugulane või tuttav. Kaabakaid on igas rahvuses enam-vähem ühe palju, kuid enamjaolt oleme kõik täitsa normaalsed inimesed.

Minu arvates on Eestis elavad venelased siia kenasti integreerunud. On küll olemas väga venekesksed piirkonnad nagu Narva või Kohtla-Järve, kus käib hoopis teistsugune elu kui mujal Eestis. Neid piirkondi ei saa ja ei olegi mõttekas püüda ühe põlvkonna jooksul eestistada. Venelased, kes valivad elu meie riigis ja ei taha omandada riigikeelt - see on nende valik. Üle lahe elab mitukümmend tuhat meie rahvuskaaslast, me ei käi ju ajudele, et Soome peaks neile soomestamise peale suruma? Igaüks ise teab, kuidas ta elus hakkama saab.

Tean eestikeelses piirkonnas väga head automehhaanikut, kes ei räägi sõnagi eesti keelt. Minule ei ole see probleemiks. Kellele on, valib teise mehhaaniku. Kui talle enam kliente ei jagu, õpib ta kas keele selgeks, või siis liigub teise piirkonda. Loogiline ju? Kuna ta on alati Eestis elanud, miks ta ei peakski saama siin valida, keda tema valida soovib?

Mu hea sõber on ettevõtja, kes samuti ei räägi eriti eesti keelt, ehkki on siin elanud terve elu. Samas annab ta tööd rohkem kui sajale inimesele, sealhulgas eestlastele. Miks peaks tema õigus valida saama riivatud, või miks talle käia ajudele mingite keelenõuetega? Nagu ajalugu näitab, saab ta siin ju väga kenasti hakkama!

Aeg on venelastega ära leppida ja aktsepteerida neid sellistena nagu nad on. Olgem rõõmsad, et laias laastus oleme sarnased ja 25% meie rahvastikust ei moodusta näiteks türklased või hindud!