E-valimiste autentimissüsteem on võrdväärne pangalinkidega ning kindlasti usaldusväärne valija tuvastamise kontekstis. Võiks küll spekuleerida, et digitaalne hääletamine soodustab hääletuspettusi, kuid samamoodi nagu võib üks kandidaat utsitada sama arvuti tagant hääletama mitut inimest, saab ta seda teha ka valimiskabiini nurga tagant. Tõenäoliselt on see isegi efektiivsem hääletuspettuse viis.

Veel mõned aastad tagasi olla Kohtla-Järvel üks hääl maksnud 25 eeku. Majandustõus on oma töö teinud ning viimati kuuldud info kohaselt maksab üks hääl 5-7 euro kanti. Aga see on juba teine teema. Hääle autentsuse mõttes ei ole vahet, kas hääl antakse elektroonilisel teel või füüsiliselt kohale tulles.

Oluline erinevus tuleb sisse hoopis mujalt. Nimelt on e-valimised loodud aega kokku hoidva rakendusena, mis täidab suurepäraselt eesmärki. E-valimised suurendavad valimisaktiivsust, kuid mitte kõigi poliitiliste jõudude toetajate osas võrdselt. Väga suur osa arvutikaugetest inimestest toetab üht konkreetset erakonda, seega neile stiimul ei kehti. On palju suurem tõenäosus, et e-valimistel annab hääle kõrgemalt haritud ja noorem inimene kui mõni vanainimene Ida-Viru kolkakülast.

Rahvastik aga ei jagune mustvalgelt valijaiks ja mittevalijaiks - terve trobikond on vahepealseid inimesi, kes kord valivad ja kord mitte. Lisaks sellele näitasid viimased valimised, et 5% e-häältest tulid välisriigis viibivailt inimestelt. Just sellistelt inimestelt laekuvat häältesaaki aitavad e-valimised suurendada, ja nagu varasemalt vihjatud, on need keskmiselt enam koalitsiooniparteide toetajad.

Tean seda üsna täpselt, sest olen ise selline, kes suhtub valimistesse leigelt, aga kui need koju kätte tuuakse, võin ju hääletada - tükki see küljest ei võta. Niisiis on koalitsioonil vähemalt üks hääl, mida neil muidu ei oleks olnud.

Analoogse sammuna teiste jõudude kasuks võiks teoreetiliselt mõjuda valimisametnike külaskäik kolkakülade kodudesse. See suurendaks samamoodi valimisaktiivsust, kuid teise valijaskonna oma. Ma pole muidugi kindel, et see mulle meeldiks, aga ka see on juba teine teema.