Gatto
01.04.2012 10:59

Nendele kommijatele, kes hõiskavad, et neid ei puuduta ei tulumaks (polegi palka või on miinimum), ei automaks (autot ei ole), ei kinnisvaramaks (peale oma pükste pole mingit vara). Nendele ütleks niipalju, et puudutab teid ikka küll ja väga kohe. Sest ilmselt töötavad praegu need tegelased sellistes ettevõtetes, mis on ennast siia Eestisse rajanud paljuski just selle selge ja proportsionaalse maksusüsteemi pärast ja ka sellepärast, et ei ole vaja investeeringutelt tulumaksu maksta. Kui see süsteem nüüd pea peale pööratakse, siis lähevad ka need ettevõtted sinna, kus on tootmine odavam. Ja need kommijad on hoopis ilma tööta. Astmeline tulumaks võib jah väga hästi töötada kõrgepalgalistes vanades kapriikides, aga vaesesse riiki see ei sobi. Sest umbes 70-80 prossa inimesi töötab sellise palga eest, millelt peaks hoopis maksu vähendama, mitte tõstma ja need 20-30 prossa, kes saavad sellist töötasu, kust sotsid saaksid makse koorida, on firmades, mis panevad suures osas siis hõlmad vöö vahele ja sätivad ennast kuhugi mujale. Just nii, nagu praegu tulevad firmad põhjamaadest ja nüüd ka juba lõunamaadest siia. Aga jah, paar aastat saaks seda rikastelt kogumist ja vaestele jagamist teha. Peale seda on rikkad uttu tõmmanud.

Sinine lips
01.04.2012 11:24

kõige primitiivsem tee on raha lennukilt külvata. Sotsidel peaks ikka olema kindlad arvutused, enne kui maksutõusudest räägivad. Kuna Eestis on rikkaid vähe, siis langeb kõige suurem koormus maksutõusu korral keskmise palga saajatele, rääkigu need sotsid mida tahes. Aga nagu ajalugu näitab, sotsid arvutada ei oska. Ps eeskujuks võiksid nende saadikud riigikogus kuluhüvitised jätta kulutamata, mitte kasutada neid igas kuus sendi täpsusega.

Jospel
01.04.2012 12:28

Olen nõus maksma juurde tulumaksu kuni 5 %, kui kaotatakse kõik seni kehtestatud kaudsed maksud, sh eesti energia dividendinoppeks mõeldud maksud, kui ka alandatakse ka kütuseaktsiisi ja paraneb haigete ravivõimalus, sh taastatakse inimestel võimalus end ravida kartmata seda, et sissetulek kahaneb minimaalseks.

lugesin
01.04.2012 14:18

Mikseriga tehtud intervjuud. Kuid paistab, et Mikser ja sotsid ei saa aru sellest, kuidas Skandinaavia jõudis sinna, kus nad täna on. Skandinaavias lasti esmalt ühiskonnas tekkida ja koguneda piisaval tasemel rikkust ja alles seejärel, kui see oli olemas, hakati seda maksustama määral, mis ei kahjustanud maksumaksja heaolu. See tähendab, et loodi maksustamiseks vajalik vundament ja ümber hakati jagama seda, mis jäi kasutult seisma.

Eestis käivad asjad vastupidi, ühiskonnas toodetakse vaesust, st kõige halvemini elavad need inimesed, kes tegelevad rikkuse tootmisega (sageli toimub see piiril, kus ülejääkide tekkimist ehk akumulatsiooni ei toimu) ja kõige paremini need inimesed, kes elavad riigi kulupoolel, st ei tooda oma tööga mitte midagi, kuid tarbivad ohtralt (ja arutult) kogutavat maksuraha, sellest midagi ühiskonnale tagasi andmata.

Mis tahes maksude tõstmine praeguses olukorras tähendab ainult eelpool kirjeldatud tendentsi süvenemist ja eesti liikumist Skandinaaviale totaalselt vastupidises suunas. Me ei jõua sotside pakutud süsteemiga mitte Skandinaaviasse vaid hoopiski tagasi õndsasse NSVLi aega, kui kõik pidid olema ühtviisi vaesed (ja enamasti olidki) ning iga vähegi ettevõtlikum inimene sai karistada (kogu vara konfiskeerimine (praegu sotside idees küll osaline konfiskeerimine) ja vanglakaristus).

Vaadates, kuidas praegune valitsus pillub raha arutult paremale ja vasakule (jättes sealjuures olulised valdkonnad (haridus, päästeamet, politsei) katteta, sest seal puuduvad kas omad jorsid või piisavalt head võimalused raha endale kantimiseks (tehtut ei saa betooni ja asfaldiga kinni matta), siis ma leian, et alustuseks, enne kui hakata rääkima maksude tõstmisest, andke ühiskonda tagasi need summad, mis praegu kogutakse erinevate maksudena, aga mis kaovad kui mutiauku!

Jyri Mmyrzik
01.04.2012 15:01

Vaadake nüüd asja inimlikult. Mulle meeldib Sven Mikser poliitikuna, esinejana. Aga ma ei kiida heaks tema juhitud seltskonna maailmavaateid. Mina tõmban nende vahele punase joone. Kõik ei pea olema mustvalge. Maailmas on palju inimesi, kellega ei saa nõus olla. Aga samas on need inimesed targad, karismaatilised ja neid on huvitav kuulata/vaadata. Mikser on arukas, tark, terav, väga kiire mõtlemisega, julge inimene. Selline, keda tahaks näha poliitikas. Kas ta esindab mind?Ei. Aga see ei ole takistuseks. Lugupidamise ära teenimiseks ei pea inimene olema sinuga ühel nõul. Kurb on see, et minu maailmavaadet ei vii edasi samasugune mikser.

Meezh40
01.04.2012 15:34

See on sotside viga kõigis riikides, et nad tahavad hirmsasti tegeleda sotsialismiga - väärtuste ümberjagamisega. Mis iseenesest pole ka vale, kuid soodustab samas varimajandust ja nõuab suuri lisaressursse kogu selle raha ümberjagamissüsteemi haldamiseks. Oluliselt rohkem kui 3% maksutulu oleks võimalik teenida selle abil, et korrastada oravate loodud ja endi poolt ärasolgitud seadustebaas, mis on eelduseks riigi heale ärikeskkonnale. Ka praegu armastavad oravad rääkida välisinvestoritest, kuid unustavad seejuures, et kui ettevõtte omanik ei ole kohalik, kes on puht eetilistel põhjustel lojaalne oma riigile, viib tingimuste muutudes välisinvestor oma raha mujale, ikka sinna kus soodsam. Eesti vajab praegu eelkõige uut "reformierakonda", millel poleks selle praeguse stagneerunud ekskommarite pundiga mingit pistmist. Kõigepealt tuleb luua tingimused ja seejärel toota aastaid uusi lisaväärtusi, enne kui mõelda nende lisaväärtuste ümberjagamisele maksude tõstmise abil. Mikser, see on laskmata karu nahk, mida juba jagada tahad. Eesti ei vaja mitte uusi maakurnajaid, vaid nende töökäte rakendamist, mis praegu tühjalt seisavad ja varsti töötegemise üldse ära unustavad ja üha rohkem välist abi vajavad. Sotsid võiks tegeleda sotsialismi asemel lihtsalt sotsiaalse kindlustatuse tagamisega läbi reformide, mis rahaliselt hättasattunuid aktiivsesse tööellu tõhusamalt tagasi tooks.

Täpselt nagu ka noor arst ei tohi hakata ravima inimesi enne eksamite ja praktika läbimist, nii ei tohiks lasta ka riigijuhtimise juurde inimesi, kes pole enda valmidust millegi juhtimiseks eelnevalt erasektoris tõestanud. Suur osa praegusi poliitikuid on ju endised kommunistid, puhtalt parteide upitatud tegelased või lihtsalt kurjategijad, kes ei jäänud vahele ebaausate erastamistehingute juures. Nad on lastud pumba juurde osava populistliku poliitilise möla ajamise eest, mitte mõne ettevõtte ülestöötamise eest nii Eesti kui samaaegselt mõnel välisturul (just see oskus, mida Eesti vajab tõusmiseks).

Võib olla on Mikseril lihtsalt kehv PR, kuid mina ega ka enamus teisi inimesi pole kuulnud mitte midagi, mida see mees elus ära oleks teinud peale "poliitika". Mille poolest oleks Mikser siis teistest parem? Et vähemalt ei valeta, et meid ootab nagunii ees maksutõus? Sotsid peaks nii palju ikka majandust õppima, et saada aru makromajanduse põhimehhanismidest - mida on vaja selleks, et raha oleks rohkem (mida siis on hea ümber jagada) ja olenemata sellest, kas kavandatavad kinnisvara- ja automaksud on otsesed või kaudsed, ei loo need maksud mingeid lisaväärtusi ning reaalsed väärtuste loojad lähevad tegema seda mujale, registreerides oma autod mujale ja ostes kinnisvara mujalt, kuid Eestis püütakse praegu osta lihtsalt vaesemate inimeste hääli. Ja selleks on praegu hea aeg, kuna vaeseid on praeguse ahneks muutunud riigivalitsemise juures palju ja lisa 3% ette äravõtmine oleks täpselt seesama ahnus töötava rahva suhtes. Kas see on ikka riik, mille jaoks tasub makse maksta ja oma lapsi koolitada?

sitikas
02.04.2012 11:19

Maksutõus annab vähe raha juurde, kui maksjaid on vähe. Tõsiselt tuleks tegelda inimestega, kes makse ei maksa. Riik aktsepteerib rahuga näiteks seda, et elamispinna üürimisest saadud tulult võib makse mitte maksta ehkki seadus ütleb teisiti. Ja midagi ei juhtu ka tööandjatega, kes ümbrikupalka maksavad. Tuludeklaratsiooni esitamine tuleks teha kõigile kohustuslikuks, et saada kontrollimiseks alus ja maksupettuste eest vanglakaristused.

maali
02.04.2012 13:02

Uskumatu naiivsus. Üks konkreetne maksutõus ja kakskümmend varjatud maksutõusu vastukaaluks. Isiklikult mind kui tööinimest, kes saab tavapalka ei kõiguta see paar protsenti, mida sotsid plaanivad aga see, mis seni hindade ja maksudega on toimunud - lubati neid mitte tõsta - puudutas küll. Euro ju hindu ei tõsta jne - ainult loll usub seda ja selliseid näiteid võib tuua üpris palju.

Ei tasu karta sõna maks, vaid natuke mõelda ja siis öelda. Mina isiklikult pooldan seda erakonda, kes mõtleb lihtsa ja tööka inimese peale, mitte nende peale, kes rahaga skeemitades heale järjele tahavad jõuda.

Laredo
02.04.2012 14:25

Oma ülbuses ja enesekesksuses kujutavad sotsid endid juba võimul olevaina ja arvavad, et neil õnnestub rahvast lollitada. Makse tõstmata (mida Mikser kangekaelselt väidab) pole võimalik tõsta ei palkasid ega pensioni, lastetoetusi ja muud seesugust. Sotsid tahavad meid uskuma panna, et neil on üleloomulikud võimed. No ega ei ole küll! Eesti väidetav sotsidelembus on poliitilise kolkluse kindel tunnus. Peaaegu kõikjal Euroopas on sotsid oma populaarsuse minetanud aga meie hulgas on veel juhmureid, keda sotsid suudavad ära lollitada. Ma ei usu, et nii palju, kui Emor väidab.