Siim Kallas on avalikkuse ees välja käinud kolm peamist põhjust, miks ta 2014. aastal peaministriametist loobus. Vahetult pärast peaministrikohast äraütlemist tõi ta välja temavastase meediakampaania, raamatus langes rõhk hoopis sisemistele vastuoludele ning Reformierakonna volikogul hoopis sotsiaaldemokraatidele, kellega Kallas koostööd teha ei soovinud.

Meedia klaperjaht takistaks valitsuse tööd

2014. aastal pärast peaministriametisse astumisest loobumist selgitas Kallas ERR-ile ja TV3-le antud intervjuus, et ta ei jaksanud võidelda pidevate küsimustega 20 aastat tagasi antud 100 miljoni dollari suuruse garantii kohta. "Tegelikult see põhjus on see, et see klaperjaht, mis on minu vastu alanud, see ei lõppe kunagi. See tähendab, et leian et, ei peaminister ega erakonna esimees ei saa töötada, kui ta peab pool aega pühendama sellele, et ta abilised peavad nägema vaeva sellega, et vastata küsimustele, kust tuleb vastus tagasi, et seletused ei olnud piisavad, homme tuleb jälle midagi ja jälle midagi ja see ei lõppe selle aasta jooksul," lausus Kallas toona.

Selle asemel, et tegelda Eesti elu puudutavate otsustega, kulutame nii mina kui ka minu ustavad abilised lõputult aega, et vastata süüdistustele, kahtlustustele, igasugustele küsimustele, saades lõpuks ikka hinnangu – "seletused polnud piisavad".
Siim Kallas

Erakonnakaaslastele saadetud avalikus kirjas nimetas Kallas samuti ainsa põhjusena, miks ta Andrus Ansipi poolt pakutud peaministripositsioonist loobus, temavastast meediakampaaniat. "Sellega seoses on kujunenud olukord, kus selle asemel, et tegelda Eesti elu puudutavate otsustega, kulutame nii mina kui ka minu ustavad abilised lõputult aega, et vastata süüdistustele, kahtlustustele, igasugustele küsimustele, saades lõpuks ikka hinnangu – "seletused polnud piisavad". Sellises olukorras ei saa peaminister efektiivselt töötada. Selline olukord on koormaks erakonnale, valitsusele ja ka koalitsioonipartnerile," kirjutas Kallas 2014. aastal.

Raamatus rõhk erakonnasisestel vastuoludel

Ma nägin, et mu ideed, mida kujundasid ka minu Euroopa aastad lisaks varasematele veendumustele, olid selges vastuolus valimiste võitmise kavaga," kirjutas Kallas enda raamatus.
Siim Kallas

Hiljuti avaldatud raamatus põhjendas Kallas pikalt, miks ta peaministriametist loobus. Mitmed tema ettepanekud ning seisukohad ei kattunud tema sõnul Reformierakonna juhtkonna seisukohtadega. "Ma nägin, et mu ideed, mida kujundasid ka minu Euroopa aastad lisaks varasematele veendumustele, olid selges vastuolus valimiste võitmise kavaga," kirjutas Kallas enda raamatus.

Kallase kinnitusel vaieldi varasematel aegadel kõvasti selle üle, mis on Eesti jaoks tarvilik ja mis mitte. "Kui otsustasime, et see või teine asi on õige, püüdsime seda ka ellu viia. Eeldasime, et õige asja eest annab valija kindlasti ka oma hääled. Ma ei saanud aru, et poliitiline mõttelaad on Eestis nii muutunud. Mõtteviis on – kõige tähtsam on kohad riigikogus ja valitsuses, siis valijate hääled, siis ideed, mida valimisvõiduga peale hakata."

Vahetult pärast peaministri ametist loobumist antud põhjendusele - meedia klaperjaht 100 miljoni dollari suuruse garantii andmise, 10 miljoni dollari afääri ja VEB fondi teemadele ei lõpe kunagi - pühendas Kallas enda raamatus vaid väikese osa. "Loomulikult oli kibe kogemus ka järjekordne vale- ja laimukampaania ajakirjanduses, mis õlitatult käivitus. Ja mis lõppes samal hetkel, kui Brüsseli lennukile istusin."

Eelnevast lausest ei kuma läbi kinnitust, nagu oleks meedia tähelepanu peaministriametist loobumisel otsustavaks saanud.

Raamatu esitluse järgses kommentaaris ütles Kallas Delfile, et ainult sisemiste vastuoludega oleks ta toime tulnud ning peaministri ameti vastu võtnud. Saatuslikuks sai liigne meedia tähelepanu, mis oleks seganud nii valitsuse tööd kui erakonna valimistulemust.

Koostöö sotsiaaldemokraatidega vastumeelne

Laupäeval kogunenud Reformierakonna volikogul selgitas Kallas presidendikandidaatide kuulamisel, et 2014. aastal olid Reformierakonna juhtkonnas meeleolud, et IRL-iga koalitsiooni jätkamine on raske ja ebamugav ning peaministri vahetus võiks tuua ka koalitsiooni muutmise. "Mina ei tahtnud sotsialistidega, see tähendab sotsiaaldemokraatidega, valitsust teha ja oleksin soovinud jätkata."

Miks Kallas erinevaid selgitusi annab?

Peaministriametist loobumise osas selguse saamiseks tuleb vaadata, kellele Kallase sõnumid suunatud on.

Kui Kallas pidi suure avalikkuse ees põhjendusi jagama, süüdistas ta meediat. Samuti oli ajakirjandus peasüüdlane erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Kaks aastat hiljem ilmunud raamatus oli peaministriametist loobumise fookus selgelt erakonnasisestele vastuoludele seatud. Kallase raamat näib olevat suunatud enda vaadete ja seisukohtade tutvustamisele poliitikute ja ühiskonnategelaste seas.

Möödunud laupäeval seisis Kallas aga erakonna volikogu ees, kuhu kuuluvad maakondlike ja piirkondlike juhatuste esimehed, erakonna juhatuse liikmed, erakonna riigikogu fraktsiooni liikmed ja erakonda valitsuses esindavad ministrid. Raamatus üsna teravalt erakonda kritiseerinud Kallas nimetas volikogul probleemi allikaks hoopis sotsiaaldemokraate.

Tõenäoliselt peavad kõik Kallase põhjendused paika, kuid need on esitatud vastavalt auditooriumile. Kasutades mitut põhjendust, on Kallas valinud kuulajaskonnale vastava rõhuasetuse.