Ega teisedki manajad (Korstnapühkija, Juku-Kalle Raid, Ivo Rull) sisuliselt muud ütle — kõik ju teada veeliksid. Aga see juhtum läheb eesti propaganda ajalukku kui psühhoterrori musternäide. Väga huvitav, väga väärtuslik materjal!

Muu hulgas arutatakse erakonnavahetuse seost anarhismiga, mille pooldajaks Tõnu Trubetsky on end kuulutanud. Ajakirjanik Jüri Estam tahab päästa anarhismi au: „Võtan luubi alla kirjutise „Anarhistlik samm Keskerakonda“ , vaidlen selle kandvale ideedele vastu.“ Ka mina ei nõustuks, aga mitte sel pinnal, et „tõeline anarhist on aristokraat ja aumees“ või koguni, et „eestlasest anarhist peaks olema rahvusmeelselt häälestatud“, nagu postuleerib Jüri Estam. See on kasuistika. Aga just Tõnu Trubetsky psühhoterrori-kaasus tõestab, milles seisneb anarhismi teoreetiline põhiviga.

Utilitarism, mis teooriaks kujunes XVIII sajandil, õpetas, et õigem on valik, mis on tulusam võimalikult paljudele ja teeb õnnelikumaks võimalikult rohkemaid. Mihhail Aleksandrovitš Bakunin jätkas seda teemat omal moel. Ta õpetas, et inimkonna õnn (vabadus) on üksikinimeste õnnede (vabaduste) summa: mida vabamad on üksikisikud, seda vabam on ühiskond tervikuna.

See seisukoht pöörab pea peale contrat social’i arusaama, et ühise vabaduse nimel peavad kodanikud muist oma vabadusi ära andma, nendest vabatahtlikult loobuma, allutades oma käitumise seadustele ning muudele ühiselu normidele, mille najal seisavad riigid. Summaarse vabaduse (õnnelikkuse) teesil põhineb anarhismi riigivastasus.

Et too tees ei tööta, veenab meid Tõnu Trubetsky juhtum. Tema tahteaktis ilmnev suveräänne vabadus [„Ma võin astuda sellesse erakonda, kuhu ise tahan“ — Publik 06.08.2010] tõi kaasa kisakoori, mis annab tunnistust, et isikliku vabaduse, isikliku sõltumatuse teke toob ühiskonda juurde hulgaliselt sõltlasi ja kinnistab, tugevdab sõltuvust oma poliitilistest veendumustest. Üks vaba tahte akt paljastas terve karja sõltlasi. See on psühhoterrori õppetund anarhismi vildakuse kohta.
***

Mida vastab Linnar Priimägi Delfi küsimusele "Kas Trubetsky tuleb sellest välja?", seda vaata siit: