Armee ülemjuhatuse esindaja brigaadikindral Vincent Brooks ütles pressile, et küsimuse, kas tõmbuda linnast välja või jääda vallutatud positsioonidele, otsustavad komandörid kohapeal.

Iraagi pealinna tungis ühtekokku umbes 100 Ameerika lahingmasinat, sealhulgas kuni 70 tanki. Iraagi väed osutasid vastupanu, kaitstes eelkõige Tigrise jõe sildu ja olulisemaid ministeeriumihooneid. Iraaklaste vasturünnakus sai surma vähemalt kaks USA sõdurit ja kaks ajakirjanikku. Veel kaks merejalaväelast hukkus linna kaguosas omade tule läbi.

USA armee kinnitusel on neil sisse seatud kontrollpunktid kõigil Bagdadi viivatel teedel. Lääne telekanalid näitasid päeval otsepilti Iraagi pealinna keskuses ja presidendipalee juures tegutsevatest Ameerika sõjaväelastest. Vaid kahe kilomeetri kaugusel sellest piirkonnast andis Iraagi infominister Mohammed Said al-Sahaf pressikonverentsi, kinnitades, et USA valetab ning tema üksustel pole kontrolli isegi mitte iseenda üle, rääkimata Bagdadist.

Koos Ühendriikide 3. jalaväediviisi üksustega Bagdadi rahvusvahelisel lennuväljal viibiv Raadio Vaba Euroopa korrespondent Ron Synowitz teatab, et USA väed puhastavad juba linna põhjaosa.

“Mul endal oli võimalus viimase 24 tunni jooksul sõita mööda ringteed ümber Bagdadi kagust ümber lääne- ja loodekülje põhjapoole välja,” rääkis Synowitz. “Kui me jõudsime põhjakülge, käis seal äge lahing. Nägin üle kümne hävitatud Iraagi tanki T-72, samuti hulganisti tsiviilautosid ja kümneid vange. See oli väga verine lahing.”

Lõuna-Iraagis on Briti väed võtnud enda kinnitusel oma kontrolli alla suurema osa Basra linnast. Samas tunnistavad britid, et säilinud on mitmeid vastupanukoldeid ja täieliku kontrolli kehtestamine linna üle võib võtta veel mitu päeva.

Basras jälgib Raadio Vaba Euroopa poolt asjade arengut Charles Recknagel.

“Ma olen Basras, kus Briti jalavägi täna linna lõunaosast mööda peateed ettevaatlikult edasi tungib,” kõneles Recknagel. “Kuna nad liiguvad edasi aeglaselt, oma positsioone kindlustades, ei ole selge, kui suure osa linnast nad täna vallutavad. Praeguseks on nad liikunud raskerelvastusega linna keskusse, kusjuures jalavägi kindlustab teid külgedel ja seljataga, hoidudes aga eemale elurajoonidest.”

Iraagi põhjaosas pommitatakse ägedalt Mosuli linna. Selles piirkonnas viibiva Raadio Vaba Iraagi korrespondendi Sami Shoreshi sõnul käivad sealkandis lahingud eelkõige kahes kuumas punktis.

“Tundub, et eesliinil on praegu kaks kuuma punkti. Üks on Mosuli lähistel asuv Shaykiani linn, mille elanikud on peamiselt kurdid, araablased, kristlased ning jasiidid,” jutustas Shoreshi. “See linn on kurdi võitlejate kontrolli all. Teine punkt on Mosuli ja Dohuki vahelisel teel paiknev Faidah. Ameerika lennukid pommitavad ägedalt Iraagi vägede positsioone ning ka sihtmärke Mosulis endas.”

USA biologilise ja keemiarelva eksperdid arvavad, et võivad olla leidnud Iraagist salajase keemiarelva lao, kus hoitakse mürkgaasi sariini ja muid mürkkemikaale. Varem Iraagist leitud kahtlased ained ei ole massihävitusrelvaks osutunud.