Väide, et hinnatõus praegu ära jääb, on Raukase sõnul lihtsalt valimiseelne propaganda ja hinnatõus lükkub veidi edasi. Kui jõudsin mõned tunnid hiljem arvuti juurde, avasin meie juhtivad uudisteportaalid, et näha, kuidas sellele on reageeritud, mida arvavad asjast teised eksperdid, mida ütleb Eesti Energia, kuidas kommenteerivad akadeemiku sõnu majandusminister ja peaminister. Kas ma leidsin midagi sellist eest?

Ei leidnud! Muidugi mitte, sest kõik ajakirjanikud Eestis on hetkel ametis Edgar Savisaare vara kokkuarvutamise ning Keskerakonna esimehe isiklike asjade arutamisega. Ainsad ajakirjanikud, kes hetkel ei tegele selle teemaga, töötavad portaalis Elu24, kuid ka neil oli täna hommikul laual olulisem uudis kui akadeemik Raukase prognoos, et elektri hind tõuseb kümne aasta jooksul mitmekordselt, kui me ei suuda oma energeetika sõlmküsimusi lahendada. Elu24 pani sel ajal kokku ülevaadet kreemidest, mida kasutab Playboys poseerinud Piret Aava.

Ja kui olla lõpuni aus, siis ma hindan intervjuud Aavaga sisukamaks kui tänastes ajalehtedes ilmunud järjekordseid lugusid Savisaare laenust, lahutusest ja dividendidest.

Kujutan ette, kui tormiliselt on asjad arenenud juhtivates toimetustes. Kõigepealt signaal, et rahapesu vastased võitlejad on Savisaare kohta midagi avastanud. Kuid siis selgub, et tegemist on vaid näpuveaga majanduslike huvide deklaratsioonis. Olgu, selgus, et meer võttis laenu, et maksta kinni majalaenud, et majal poleks laenu peal kui ta selle oma abikaasale lahutuse järel üle annab. Järgmiseks algatati siis uurimine, et kust see laen võeti. Ja kui ka seda keegi ei varjanud ega peitnud, siis ei jäänudki enam midagi uurida.

Ja mis toimub nüüd. Elektri hind võib kasvõi kuue kuuga neljakordistuda, kuid ajakirjanikud jooksevad ikka ringiratast, püüdes oma saba kinni püüda. Jah, kõik on avalik, ütlevad nad, aga meile tundub, et siiski kahtlane. Jah, kõik dokumendid on üle antud uurimisorganitele, aga meile tundub, et midagi on siin veel. Jah, kõigile küsimustele on vastatud, aga me mõtleme siis välja uued küsimused.

Lõppude lõpuks leiti linnaametnik, kes oli töötanud ettevõttes, mis kuulus mingitele teistele ettevõtetele, mida kuidagi saab seostada Savisaare laenuga ja sellest räägitakse kolm päeva, nagu oleks avastatud, et Ameerika ja Euroopa vahele jääb veel üks manner, mida keegi pole varem märganud.

Ma ei saa ausalt öeldes aru, millele vihjatakse. Kas tahetakse meile selgeks teha, et tegelikult võttis Savisaar laenu sellelt linnaametnikult ja siis korraldas talle töökoha, et sel oleks mingi sissetulek, kuni Edgar oma võla tasub... Ma ei mõista, mis on sel kõigel üldse pistmist Edgar Savisaarega. Kas keegi seletaks selle mulle ära!

Võib-olla muidugi ei ole minu silm nii terav, nagu Eesti nendel ajakirjanikel, kes joonistasid Äripäevas üle poole lehe skeemi noolekeste ja ruudukestega, mis peaks nagu midagi tõestama, aga lõpuks tõendab vaid seda, et Edgar Savisaar ja Deniss Boroditš on omavahel tuttavad.

Aga ilmselt peab olema vaade sama terav nagu NASA sattelliidil, et tegelikult mõista, mida need noolekesed ja kastikesed endast kujutavad. Selle skeemi kohal peab ilmselt lausuma võlusõnu, mida teavad vaid Marju Lauristin, Vahur Kersna ja Priit Pullerits.

Lõpetuseks on mul vaid üks palve. Ma näen, et Eesti meedias töötab ka asjalikke inimesi, kes oskavad esitada küsimusi, mis lähevad inimestele korda. Pean silmas seda ajakirjanikku, kes uuris Piret Aavalt kreemide kohta.

Kas ta saaks ajutiselt suunata majandusuudiste juurde, kus ta võiks küsida kreemide kohta täiendavaid küsimusi. Mind küll huvitab, mis kreemiga peaks end määrima need, kes langetavad energeetikaalaseid otsuseid – et need otsused kuidagi libedamalt tulema hakkaksid. Ehk on meil veel lootust elektri hinna 120-kordsest tõusust pääsemiseks, kui me midagi õigel ajal ette võtame.