Kuidas ma saan laulupeol alkoholi tarbida, kui tegemist on avaliku korra rikkumisega?

Vastavalt kehtivale korrakaitseseadusele pole alkoholi tarbimise peoalal lubatud. Seetõttu soovitame ka alkoholi mitte kaasa võtta. Eraldi alkoholi pärast väravates lauskontrolli ei teostata, kuid profileeritakse inimese käitumist ja kaasasolevatest esemetest lähtuvalt teostatakse ka kontrolli. Alkoholi avastamisel juhitakse loomulikult tähelepanu selle tarbimise keelule. Keelatud ja ohtlike esemetega on sissepääs keelatud.

Palju on varasematel pidudel alkoholi müüdud?

Lahjat alkoholi müüdi viimati 2014. aastal toimunud XXVI laulu- ja XIX tantsupeol. Noorte laulu- ja tantsupidudel pole alkoholiga kaubeldud alates 2007. aastast.

Miks enam mulle peol alkoholi ei müüda? Kas alkoholist on eelnevalt probleeme tekkinud, et sellise otsuseni jõuti? Kui jah, siis milliseid?

Otsust tehes on võetud arvesse ka tervisedendajate varasemaid pöördumisi ning toetame nende algatust näidata meie lastele ja noortele ja miks mitte ka üksteisele positiivset eeskuju, et pidu saab pidada ka ilma alkoholita. Meie soov on, et peo õhkkond ja olustik oleks meeleolukas ja tore, sest laulu- ja tantsupidu on kogu rahva ühine perepidu, kus üle poole peolistest on lapsed ja noored.

Kus ma lauluväljakul alkoholi üldse tarbida võin?

Vastavalt kehtivale korrakaitseseadusele pole alkoholi tarbimine peoalal lubatud.

Miks ma klaasist pudelis jooki kaasa ei tohi võtta?

Peo sisekorraeeskiri näeb ette, et territooriumile ei ole lubatud kaasa võtta klaasist või muust materjalist anumaid, mille sisu või purunemine võivad ohustada külastaja, osaleja või teiste isikute turvalisust. Tegemist on eelkõige peoliste ohutuse kaalutlustel tehtud otsusega. Sarnased põhimõtted kehtivad enamikel avalikus ruumis toimuvatel suurüritustel.

Mis juhtub, kui ma väravast, õllepurk käes, sisse astun? Ja siis, kui mul veinipudel kotis on? Kas te vaatate mu koti üle?

Väravates toimuv turvakontroll lähtub operatiivstaabi poolt kehtestatud reeglitest, eraldi alkoholi pärast lauskontrolli ei teostata. Lahtise alkoholipudeliga väravasse jalutades sellega siiski peoalale ei pääse ning seda käsitletakse juba tarbimisena. Ohutus pakendis ja kinnise alkoholipudeliga pääseb küll peoalale sisse, kuid kuna alkoholi tarbimine pole lubatud, siis pole põhjust ka alkoholi kaasa võtta.

Mida arvab alkoholi keelustamisest varasem suursponsor A Le Coq, kes laulupeol alkoholi on müünud?

A Le Coq ei ole sel peol laulu- ja tantsupeo sponsor ega toetaja. Kommentaari küsimiseks palun pöörduge otse A Le Coqi poole.