Kuidas mina osaleda saan?
 


Laulu- ja tantsupeo loob eelkõige see päris tunne, et ma olen osa millestki suuremast. Minuga koos on inimesed, kes tunnevad sel hetkel samamoodi – me laseme koos seal väljakul, kaare all või televiisori ekraani ees hetkel end puudutada. Neid hetki oodatakse mitu aastat ja nende jaoks võetakse aega, sest need on osa meie oma loost. Need on päriselt olulised. Päris asjad puudutavadki!


Korraks ajas peatuda on tihti keeruline. Oma lugu kõrvalt vaadata ei saa, seda saab vaid ise luua ja see sõltub vaid meist endist. Iga enda loodud või tehtud asi on 1000 korda kallim, kui ükskõik milline ostetud kallis-asi. XXVI laulu- ja XIX tantsupeo tunnusgraafika on inspireeritud Anu Raua välja mõeldud nn “mulgikuuegraafikast”, mis pärineb omakorda rahvariietelt.

Näpunööri (sõrmedega punutud lõngast nöör) saab sisuliselt kinnitada ükskõik millisele kangale, olgu selleks siis särk või pintsak või kampsun või märss või hoopis kollektiivi laulupeo rongkäigu kujundus. Soojade sõrmede vahelt läbi veerevas lõngajupis on peidus meie aeg, meie pühendumus, meie armastus. Ja see puudutab meid, sest me oleme selle ise loonud. Ja puudutab ka teda, kes selle endale saab. Selle näpunööriga saab igaüks luua tuhandeid mustreid, mille tähendus on eriline ja püsiv.
 
Tänavuse peo jaoks on disainer Anni Varm loonud ka 14-augulisi nööpe, millele saab igaüks punuda mitmesuguseid mustreid, tähti, põimida sisse värve. Need oma kätega loodud väikesed asjad on osa suuremast – meie loost, mida me koos loome ja mis muutub ajas järjepidevaks.

Mida tähendab "Aja puudutus"?

XXVI laulu- ja XIX tantsupeost “Aja puudutus. Puudutuse aeg” teemast
Tänavuse peo keskmes on kaks olulist sõna – aeg ja puudutus. 2014. aasta laulupidu “Ajalootund” tõstab esile laulupidude pikas ajaloos olulised ja puudutavad teosed, loojad ja sündmused.
 
Laulupeo pidulik avatseremoonia ja esimene kontsert “Aja puudutus” toimub laupäeva, 5. juuli õhtul Tallinna Lauluväljakul. Valikkooride kontserdil esitavad üle 7000 laulja, kutseline puhkpilliorkester ja sümfooniaorkester 25 tuntud ja armastatud teost laulupidudelt 1869-2009 (teiste seas näiteks Kuniledi/Koidula “Sind surmani”, Härma/Haava “Ei saa mitte vaiki olla”, Tõnis Mägi “Koit” jt.)
Laulupeo teine kontsert “Puudutuse aeg” toimub pühapäeval, 6. juulil. See on harjumuspärane laulupeo suurkontsert, kus tulevad esitamisele armastatud teosed ja ka palju uudisloomingut. Kontserdi lõpus kõlab ühendkooride esituses ka selle peo nimilugu “Puudutus.”
Tantsupidu “Puudutus” kannab aga edasi tunnet, mis tekib hetkedel, kui miski meid sügavalt puudutab – kui aeg saab uue väärtuse.Tantsupidu tugineb muinasjutul poisist, kes tormab ummisjalu maailma õnne
otsima ning jõuab peagi suurte valikuteni – keda kuulata ja kellel on õigus? Äkki on ta aina edasi kiirustades oma õnne eest hoopis ära jooksnud?

XXVI laulu- ja XIX tantsupidu toimub Tallinnas 4.-6. juulil 2014.
Laulupeo kunstiline juht on Hirvo Surva. Tantsupeo pealavastaja on Maido Saar, muusikajuht on Toomas Lunge ning idee ja loo autor on Sten Weidebaum.

 

XXVI laulu- ja XIX tantsupeo “Aja puudutus. Puudutuse aeg”

AJAKAVA

1. veebruar kell 12.00  Piletimüügi algus
 
1. märts Tuleteekonnale registreerumise algus

 
 
Tuletulemine 15. juuni Tartu – 4. juuli 2014 Tallinn
 

Neljapäev, 3. juuli 2014
18.00  Akordionite kontsert
20.00  Viiulite kontsert
21.00  Näppepillide õhtu
22.00  Kannelde öö
 
Reede, 4. juuli 2014

14.00  XIX tantsupeo peaproov-etendus
15.00  Eesti Orkestrijuhtide Rahvapilliorkestri kontsert
18.00  XIX tantsupeo “Puudutus” 1. etendus
20.00  Rahvamuusikute peakontsert
 
Laupäev, 5. juuli 2014
11.00  XIX tantsupeo “Puudutus” 2. etendus
12.00  Lõõtspillide kontsert
14.00  Rongkäik
20.00 XXVI laulupeo 1. kontsert “Aja puudutus” (Orienteeruv algusaeg. Kontsert algab vahetult rongkäigu järel)
 
Pühapäev, 6. juuli 2014
11.00  XIX tantsupeo “Puudutus” 3. etendus
12.00  XXVI laulupeo 2. kontsert “Puudutuse aeg”